Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • remark #856
    Hogy a szuperhatalom jó lenne-e vagy sem, az nem csak attól függ, hogy mit feltételezünk a szuperhatalomról, hanem attól is függ, hogy milyen emberekről beszélünk és hogy mit feltételezünk az emberről magáról.

    Én azon az állásponton vagyok, hogy nem teszünk jót az emberrel akkor, ha a fejlődésében meggátoljuk. Azaz ha támogatjuk abban, hogy a fejlődés helyett (amit óriási teherként él meg néha az ember) a szórakozást válassza. Az ember csak látszólag részesíti előnybe a szórakozást. Valójában teljesen mást akar, és erre a problémák, betegségek, krízisek folyamatosan emlékeztetik is.

    A szuperhatalomról eddigi tapasztalatom alapján azt gondolom, hogy inkább célja a valóság tudatos alakítása, mint az, hogy a valóságot megismerve ahhoz alkalmazkodni akarjon.

    Erre a két feltételezésre támaszkodva azt mondom, hogy a szuperhatalom nem az emberek valós érdekeit szolgálják, így nem kívánok részt venni egy szuperhatalom létrehozásában. De nem vagyok az ellen, aki meg létre akar hozni ilyesmit. Nem vagyok semmi ellen sem, hanem valami mellett vagyok.