Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • Bucser
    #1081
    "Amit pedig a kérdésére laeírtál, az egy tankönyvízű ill. alapszintű magyarázat"

    Tankönyvízű? Csak gondold végig logikusan. Tankönyv a közelemben sem volt mikor ezt írtam:)

    "(tudom h a szakirodalomban az első mondat, hogy "ha deficites az állami költségvetés, akkor inflációt gerjeszt, ha szufficites, akkor deflációs hatású""

    Na ez is egy keretes baromság amit most leírtál... Kiteheted a falra köszönjük:)

    " Pl. nem említetted az alapkamat és az infláció összefüggését, azt, hogy a pénzkibocsátással az állam bizony befolyásolja az inflációt. Nálunk pl. a forint túlértékelt az euróhoz képest, ha ugyanannyira inflálódott volna mint az euro, akkor 350-400 Ft lenne 1 euro. Ez pedig annak köszönhető, hogy az infláció mindenáron való akadályozása volt a jegybank alapvető célkitűzése az elmúlt 10 évben."

    Azért szögezzük már le, hogy amikor te inflációról beszélsz melyikre gondolsz? a szűkebb értelmezésére vagy a tágabb értelmezésére? A szűkebb alatt értem a pénzmennyiség növekedését a tágabb értelmezését a fogyasztói árak növekedését/csökkenését.

    Azt sem értem, hogy szerinted a forint inflációja hogyan lehet alacsonyabb mint az Euróé? (ami nyílvánvaló hülyeség lévén az Euro éves inflációja 2-3% volt az elmúlt 10 évben a forinté pedig 5-7%) De ez csak ténybeli különbség.

    A nettó hülyeség az állításodban az, hogy az árfolyam változása összefüggésben áll 2 ország devizájának az inflációjával. Megsúgom hogy az árfolyam változása a külkereskedelmi mérleggel és a versenyképességi különbséggel áll összefüggésben és nem az inflációval... Azaz adott termék előállítására mennyi jószágra van szükség adott országokban és azokat egyenértéken mennyiért lehet beszerezni, majd ezek különbsége adja az árfolyam különbségét...

    Javaslom az árfolyam változás és tőkemozgásról szóló Wiki cikk áttanulmányozását.