Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
Nem teljesen értem mire vagy kíváncsi. Nyomás beli különbségre? (Tehát aközött, hogy hol gyártották?)
Ha erre akkor igen - esetenként igen NAGY különbség lehet közöttük. Természetesen itt sem minden szentírás de nagyjából:
Az indiai a legalja. Merev vastag lemezek, nem túl jó minőségűek sem anyagban sem hangban. Az átkosban is ez volt a legolcsóbb ezért nálunk elég sok van belőle. Aztán jön a Jugó és bizonyos Magyar nyomások. Itt iszonyatosan nagy a szorás, mert használt (általában német) nyomóformát vettek át és arról készültek ezek a nyomatok. Ha jobbat kaptak akkor jobb lett a minőség is, ha agyonhasználtat akkor a végeredmény is olyan. Jugó lemezekhez általában lefényképezték az eredeti borítót és jól/rosszabbul azt nyomtatták rá a borítóra, néhol kicsit elcsúszva vagy kevésbé jó minőségben sikerült ezt megoldani. Magyar lemezeknél vagy átvették az eredeti borítót, vagy változtattak rajta. Az angol, német, Amerikai nyomások nagyon jók azokra bátran lehet támaszkodni. Itt kisebb különbségek vannak, van amelyik lemez USA nyomásban szól a legszebben van amelyik németben és van amelyik az angol változatban - de fontos megjegyezni, hogy itt azért alapvetően jó lemezekről van szó.
Ezek amiket írtál. Persze van még sok más is - pl a Cseh, Orosz, Bolgár lemezek. Ebből tapasztalatom szerint a Cseh általában gyengébb mint a Magyar, olyan Jugó szinten van. Az Orosz lemezek anyagra olyasmik mint az Indiaiak, de az az 1-2 lemez amit hallottam az indiainál lényegesen jobban szólt. Aztán ott van a Holland nyomás ami nekem az egyik személyes kedvencem, szerintem ez a mámsodik legjobban szóló lemez, ebből gyengét még nem is nagyon hallottam de kiemelkedőt már többet is. Aztán a top top top természetesen a Japán nyomású lemez, ők már a kezdetek óta a legjobb alapanyagra, legjobb gépekkel dolgoznak, sőt a régi lemezek többsége is 180g-os. Ehhez jön még az Obi miatti szép megjelenés. Európában ezek a lemezek ritkák és ez miatt drágák.
Egyéb kérdés? :)