• Archenemy
    #35
    Tovább árnyalnám a képet:

    Az általad említett "sikkasztások", stb, elkövetői nem azért főleg fehérek, mert a fehérek alávaló gaz nemzet, és a roma meg lehet, hogy lop kicsinykét, de el aztán soha nem sikkasztaná az autópályaépítésre szánt pénzt. Azért fehérek nagyrészt a tettesek, mert ők vannak olyan helyzetben, hogy tudnak sikkasztani. Tehát itt torzít a minta.

    Ugyanezért van az is, hogy "adócsalásban" ritkábban bűnösek a romák: mivel ritkábban adóznak (segély után nem kell), ezért ha akarnának se tudnának pl. adót csalni. Nem azért, mert olyan jó gyerekek.

    Harmadrészt egy bűncselekménynek nem csak pénzben kifejezhető kára van. Ha egy polgármester elsikkaszt 1 millió forintot, amiből ki lehetett volna cserélni egy kiégett lámpát, és emiatt nem lesz kicserélve, hát ó jaj, k. annyát a tisztelt pógármester úrnak, de ez van.
    Ellenben ha egy roma gyerek kést tart anyád hasához, elveszi tőle a mobilját meg 10k forintot, meg a miheztartás végett még megrugdalja kicsit, akkor itt forintban nézve századakkora kár történt. Te melyiket választanád mégis, melyik történjen? Ne legyen kicserélve egy lámpa, vagy rúgják fejbe egy családtagodat, miután kirabolták?
    Tehát van az embereknek egy tűrőképessége, és van, ami nem megy akasztja ki ezt (nem cserélnek ki egy lámpát, nem újítanak fel egy parkot, stb), meg van, ami kiakasztja (megverik, megerőszakolják, betörnek hozzá, stb). Lehet forintban nézegetni, csak nem biztos, hogy értelme is van, hiszen az első esetben kvázi "eloszlik" a kár sok ember között, a másodikban pedig egy ember "kapja meg" a kárt, ami nem csak forintos, hanem érzelmi kár is - megalázottság, kiszolgáltatottság. Ezért a második típusú bűncselekményt mindig sokkal komolyabban fogják venni.

    És még egy dolog van, amit leírnék, az "értelmesség" a bűncselekményben. Ha valaki elsikkaszt egymillió forintot, akkor az egymillió forint megmarad, csak gazdát cserél (ezt sem akarom mentegetni, ez se szép dolog, de mégis). Ellenben ha szétvág egy félmillió forintos vezetéket, és eladja 500 forintért nyersanyagnak, akkor nettó kárt okozott, tönkretett valamit, amin más esetleg hetekig, hónapokig dolgozott, és ez engem kvára fel bír bszni.