Én azt szeretem a FF-ban, hogy tényleg fel lehet tuningolni mindenfélével. Mondok példát. Google toolbar. Ezt kettő dolog miatt használom.
1. A Gmail boríték-ikonja mindig jelzi, ha új mail jött.
2. Képkereső ikonja. Lehet, hogy gyerekesnek tűnik, de jó, hogy ott van az orrom előtt.
Negatívum: nem szeretem viszont az újabb könyvjelző rendszert. Nemrég könyvjelzőzött; Nemrégi címkék; kicsit megkavarták a dolgokat. Viszont.
Az Operába nem tudtam Google toolbart rakni. Vannak ugyan minialkalmazások, amiket állandóan nyitni-zárni kell, és így pont a Gmail ikon marad rejtve, amikor annak szem előtt kéne lenni. Ha nyitva hagyom, nem lehet dokkolni; lógnak a levegőben és területeket takarnak el.
Pozitívum: Tetszik a kinézete, szép, átlátható, könnyen kezelhető. Tetszik a rengeteg forráskód nézet lehetősége, és az, hogy töltés közben számolja a fájlok méretét. Ez adatkorlátos böngészésre a legjobb. Legalább nagyjából tájékoztat, hogy a weboldal mekkora méretű.
A Chrome-mal most ismerkedek. Tetszik, a szép és letisztult kinézete. Tetszik a többfunkciós címsor. Tetszik, hogy a könyvjelzők felül egy eszköztárként nyílnak meg, ahová kipakolhatom a leggyakrabban látogatott helyeket ikonként.
Nem tetszik viszont, ahogy nagyít. A képeket nem zoomolja, mint a FF a 3-as verziótól, hanem ugyanabba a dobozba akarja mindenáron betördelni a nagyobb betűket. Így néha a szöveg csúnyán kilóg a dobozból, vagy a gombfelirat a gombokról. Ezen még van mit fejleszteni.
Nem tetszik az sem, hogy habár a böngészőnek már van magyar nyelvű változata, a helyesírás-ellenőrzőben még nem szerepel a magyar nyelv. Ez mindenképpen negatívum, hiszen annak ellenére, hogy többé-kevésbé helyesen írok, ez az eszköz az elgépelésekre azért felhívja a figyelmet, tehát nagyon hiányzik. És nem bírom megérteni, hogy nekünk miért kell 2 évvel kullogni mindenki után. Van helyesírás-ellenőrző a következő nyelveken. Lett, Litván, Román, Szlovák, Szlovén, Horvát. Horvátországban pedig nem is olyan rég, még egymást ölték, és háború volt, ebben pedig már meg is előztek minket?! Lassan Albánia is megelőz. Ezt pedig nem lehet az ország fejlettségi szintjére fogni. Van nálunk elég szakember az efféle munkára, csak ez a Pató Pál szindróma ne lenne.
Szóval a Chrome még szenved néhány gyermekbetegségtől, de ha ezeket sikerül orvosolni, nagyon kényelmes és csinos kis böngésző lesz belőle. Remélem.