SityiSXT#96
Továbbgondoltam hottold összeesküvés-elméletét, és elképzeltem, ahogy Steve Ballmer tárgyalni megy a tadzsik kormánnyal... :)))
De vigyük még tovább a gondolatmenetet! Az autók fedélzeti számítógépén is zárt software fut. Mi van, ha ők is megfigyelnek? Beviszed a kocsit egy márkaszervízbe olajat cserélni, a szervizes rutinból rádugja a számítógépet az autóra egy rutin ellenőrzésre, majd mikor mész el, kaján vigyorral adja vissza a slusszkulcsot, hiszen a fedélzeti számítógép rögzítette azt is, hogy 0 km/h sebességnél a hátsó futómű nagyon-nagyon hintázott le-fel. A beépített GPS-nek hála azt is megtudta, hogy a 4-es út mellett álltál meg pihenni... ;)
Komolyra fordítva a szót.
- swap file: mi a garancia arra, hogy több viccmester is van a gépben? Ha meg partícionál, az egységsugarú user hőbörögni fog, hogy ő nagyobb vinyót vett / miért van két partíciója, neki ez sok, meg amúgy is, mi van ott.
- XP alatt ez így van, Vista alatt eddig ahány gépre tettem, beállt automatikusan natív felbontásra. Tehát?
- ez Win7-nél van így (lásd a cikket), Vista alatt nincs (ha igen, kérnék linket). Amúgy meg az MS is meggondolhatja még magát, főleg akkor, ha elterjednek az exploitok erre a sebezhetőségre, várjuk ki a végét.
- a SYSTEM, mint a neve is mutatja, magát a rendszert jelenti. Pont a biztonság miatt (ne boruljon össze olyan könnyen a rendszer) van neki külön user accountja, amit eldug mindenki elől. Ennek az accounnak speciális jogköre van, ami elengedhetetlen az operációs rendszer működéséhez és a stabilitás miatt senkinek sem javasolt átvenni a szerepét. És még egy indok: amikor az eseménynaplót nézegeted, így meg tudod állapítani, hogy tényleg a gép kefélt-e el valamit, vagy te nyúltál rossz helyre.
- kinek milyen igényei vannak. Mint már mondtam, Redmondban beállítottak egy default rendszert mindenkinek, ami megpróbál lavírozni a biztonság és a használhatóság között. Ez az alap Windows rendszer, amit bárki megváltoztathat, ha akarja. Nyilván én is alakítgattam ezeken az alapbeállításokon, de pl. az én beállításaim nem biztos, hogy megfelelnek neked, Gizi néninek a könyvelésről, vagy akár Fatal1tynek, a hardcore gamernek. Még egyszer hangsúlyozom: ezek nem kőbe vésett szabályok, de gondolni kell azokra is, akik nem akarnak/tudnak bíbelődni a rendszerrel, ezért muszáj nekik is adni egy életképes beállítást.
- ennek a dokumentációjára azért kíváncsi lennék, hogy ezt hogy csinálja, mert nálam nem akar jelentkezni, biztos én vagyok a hülye, pedig fut a rendszervisszaállítás, az árnyékmásolat-kezelő, sőt, a superfetch-et sem kapcsolatm ki. Ennek ellenére a szabad hely a viccmestereimen kb. konstans értéket mutat. A temp könyvtáramat nem ürítettem már egy jó darab ideje, és tényleg, jelenleg 208 MB van benne, beleszámítva minden programot, ami a gépen fut, mert beállítottam, hogy minden ide szemeteljen, ha akar. Szóval?