• kvp
    #108
    "microsoft közvetlen lobbyban van a hardware gyártókkal és ezért minden oprendszere az éppen aktuális lehető legdrágább (és egyáltalán kapható) alkatrészekkel / gépeken hajlandó MINIMUM elindulni"

    Ez nem teljesen igaz. Egyszeruen addig mennek, amig meg gazdasagos nekik eladni a szoftvert. A vista eseten pl. nagyobb igenyu rendszert csinaltak, mint amilyet az emberek meg onkent megvesznek. Rengeteg mukodo ujitas kerult bele, pl. a 3D-s renderelest hasznalo desktop. (a nem mukodoeket most hagyjuk) Ez a 3d-s hardvergyorsitott mod mar az sgi munkaallomasaiban is benne volt jo 20 eve (gl neven, kesobb ebbol lett az opengl), csak akkor meg egy nagyobb csaladi haz vagy egy kisebb hajo araba kerult egy olyan gep. A vista ma ugyanolyan teljesitmenyu hardveren fut, csak ezeknek az ara valamivel olcsobb lett. Jo esellyel a windows 7 (winnt6.1) mar jol fog teljesiteni a mai nettopokon is, amik alapvetoen uj technologiaval gyartott, de belul tulajdonkeppen pentium 1 mmx-es maggal rendelkezo gepek. Azert ha egy uj operacios rendszer a jo 15 evvel ezelott tervezett gepeken is fut, azert azt nem neveznem tul hardverigenyesnek. A vista eseten egyszeruen kiadtak egy felkesznek sem nevezheto rendszert, de ha valaki 15 eve vett egy jo gepet a windows nt 4.0 futtatasara, akkor meg a vista is el fog rajta indulni, ha tul hasznalhato nem is lesz. (legfeljebb irodai munkara, internetezesre jo egy ilyen oreg gep)

    Nekem a legregebbi hasznalatban levo gepem egy toshiba alaplappal szerelt ibm486slx. Ez az egyik legregebbi olyan gep amin meg futtathato lenne a windows xp, bar en sajat os-t hasznalok rajta (ssd-rol fut a rendszer).

    ps: A legujabb sajat gepem pedig egy sajat keszitesu, 64 bites intel core2solo-val szerelt doboz. (a sajat keszites a hazat, a hutest, a dc-dc atx elektronika egy reszet es a front- illetve backpanel-t jelenti, a tobbi bolti alkatreszekbol van osszerakva) Ez a gep kb. 25 ezer forintbol jott ki mindennel egyutt es vegre tenyleg csondben van. (a c64 ota nem ertem minek egy atlag szamitogepbe aktiv hutes, ha meg lehet oldani passzivan is) 3D-ben gyenge, de a vista64 aeroja meg elmegy rajta. Ehhez kepest a windows 7 beta eseten meg lejebb vittek a minimalis kovetelmenyeket. Lassan egy pda is kepes lesz x86-64-es windows-t futtatni.