• kvp
    #20
    "Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot?"

    Sehol, csak generalni kell egyet. Ezekben a vonalkodokban nem csak szamok, hanem sima ascii szoveg van. Barmit kepesek tarolni, ami arra a par kilobyte-nyi helyre kifer. http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code

    "Aztán mérnem lehet esetleg magát a vonalkódban tárolt linket (is) kiírni? Esetleg valamilyen szabványos betűvel, amit Mber és gép is felismerhetne. Hátha él még olyan Mber is a földön, aki a saját memóriáját előbbre tartja a mobiltelefonjáénál..."

    Barki aki megtanulja el tudja olvasni ezt is, mint ahogy sok ember kepes lyukkartyat vagy hex dump-ot olvasni. Ha mas nem, legalabb azok tudjak hogyan kell dekodolni, akik a dekodolo programokat irtak. A qr kod elonye, hogy a gepek is 100%-os biztonsaggal el tudjak olvasni, ami emberi karakterek eseten nem lenne olyan egyszeru feladat. Arrol nem beszelve, hogy ennek a formatumnak nagyobb az adatsurusege es van benne hiba detektalas es javitas is.

    "Végighúzzák egy scanner előtt a mobilképernyőt és ennyi volt. "

    Azok a rendszerek rfid-t hasznalnak. A qr kodokat tipikusan a regi vonalkodok helyett hasznaljak, mert tobb adat fer belejuk es jobban olvashatoak a mobiltelefonos kamerak szamara. A reklamokban altalaban link van bennuk, de a posta csak a csomagazonosito szamot irja bele. Ez egy olcso, nyomtathato alternativaja az rfid tag-eknek.

    Magyarorszagon hasznalhatnak pl. bkv-s jegyeknel es berleteknel, mivel ilyet nagyon konnyen tud nyomtatni egy automata es a visszaolvasasa is egyszeru. Elonye, hogy olcsobb a jegy anyaga mint a chipkartyas, a magnescsikos vagy az rfid-s rendszer, hatranya, hogy megbizhatoan csak online olvasokkal mukodik. (ez egyben elony is, ugyanis igy azonnal detektalna a csalasi kiserleteket)

    A reklamcelu es a szallitmanyozasi felhasznalasra pedig van jo pelda japanban is. Azert tunik ez a megoldas jobbnak, mivel nem zaklatja az embert mint az ujabban megjeleno bluetooth-os broadcast-ek, vagy az allandoan aktiv rfid-s tag-ek.