kpbendi#38
Az Apple cuccok legfontosabb tulajdonsága nem az, hogy jól néznek ki, hanem hogy TÉNYLEG működnek. Én anno 315e forintért vettem (fehér) macbook-ot, amikor a hasonló hardverrel felszerelt minőségi versenytársak (Toshiba, IBM) tök ugyanennyiért árulták a 13-12" kategóriájú laptopjaikat. Elsősorban azért vettem mac-et, mert van néhány csak osx-en futó program, amit gyakran használok (pl. Final Cut Pro). Ha nem lehetett volna windows telepíteni rá, nem vettem volna mac-et, de mivel lehetett, nem veszthettem semmit. Kb. 3 hónap párhuzamos osx és windows használat után letöröltem a windowst, mert egyszerűen csak foglalta a helyet és soha be sem bootoltam. Nem volt rá szükség.
Később vettem egy macbook pro-t, hogy megszabadulhassak az asztali pc-től, amit kizárólag a 3d alkalmazások miatt tartottam (a sima macbook-ban ratyi intelGMA chip volt, mint akkoriban minden 15"-nál kisebb laptopban). Jellemző, hogy egy sima utp kábellel kellett csak összekötnöm a két gépet, és a szinkronizáló progi áthozta a teljes user-emet a régi gépről, alkalmazásokkal(!), beállításokkal, user adatokkal, tárolt jelszavakkal, mindennel együtt kb. fél óra alatt. Amikor beloggoltam, ugyanott folytattam a munkát az új gépen, ahol a régivel abbahagytam. (Kiváncsi vagyok, melyik windows-pc összeállítással csinálja meg ezt egy átlaguser ilyen egyszerűen.)
Kb. egy éve nyúzom azóta, gyakorlatilag egyszer sem kapcsoltam ki pár percnél hosszabb időre, az aksija hd filmnézés mellett kibír kb. 2 órát, normál használat mellet pedig 5-öt, program fagyás kéthavonta ha egyszer fordul elő (általában játék: WoW), és akkor sem rántja magával az os-t, gyakorlatilag csak akkor indítom újra a gépet, ha az aktuális frissítés megköveteli.
Vírusírtót vagy tűzfalat nem használok és soha egyszer sem voltam áldozata támadásnak, vagy ebből adódó adatvesztésnek.
Lehet tehát fikázni az apple-t az áraik miatt, de azt kell hogy mondjam, hogy 18 év pc használat után (IT területen dolgozom) kijelenthetem, hogy minden egyes forintot megérte mac-re költeni.
A legutóbb karácsony előtt kellett egy rokon gépére windowst telepítenem, és kb. akkor bántam meg, hogy nem beszéltem rá mac-re, amikor a géphez adott driver telepítő program a hálókártya driverét azért nem volt hajlandó felrakni, mert az internet nem volt elérhető a gépen. (Mégis milyen logika alapján gondolja egy fejlesztő, hogy az ember előbb telepíti a net-et gépre és csak utána a hálózati eszközök drivereit? )