Rosszul tudod. Ha te MO-n telepakolod a tetődet kollektorokkal, az udvarodra pedig állítasz egy szélkereket, hogy ingyen legyen áramod, akkor kutya kegyetlen különadót vasalnak be rajtad. Erre volt már példa kishazánkban. Egy ürge megcsinálta X millió hitelt felvett, hogy egyrészt mentesüljön a drága villanyszámla alól másrészt kímélje a környezetet, erre külön megadóztatták. Ez MO-n a környezettudatos gondolkodásmód. És elvárják, hogy a gyerekeinkbe neveljük bele, hogy kímélje a környezetet. És meg vannak lepődve az olyan hozzáállásokon, amikor azt mondja valaki, hogy teszek én nagy ívben a globális felmelegedésre, nekem van még 25-30 évem, aztán utánam az özönvíz.
Ezenkívül azt kívánják, hogy szelektíve gyűjtsem a hulladékot, egy 52 m2-es lakásban; tartsak külön kukát a papírszemétnek, külön a műanyagnak, és külön egyet az egyéb háztartási hulladéknak, mint pl a tojáshéj cigarettacsikk, vagy a kávézacc. Szagoljak itthon 3 büdös kukát 1 helyett, arról nem beszélve, hogy hely sincs rá. Aztán a 3 kukával 3 kört csapjak a lakótelepen, napi másfél kilométeres sétával, míg leviszem a szemetet a helyére, mert szelektív hulladékkonténer nincs ám 25 méterenként, mint villanyoszlop. Mindezek ellenére semmivel nem motiválják az embert. Ha azt mondanák, hogy ember ezért cserébe kapsz két guriga budipapírt, már az is valami lenne. Nem kell érték, csak egy jelképes viszonzás, amivel elismerik, hogy bizony a környezettudatos életmód pluszmunkával jár. Ezt pedig illene honorálni valamivel. Ha úgy gondolják, hogy ezért nem jár honorárium, ne csodálkozzanak azon, ha én is önző disznó vagyok, és azt mondom, hogy mit érdekel engem, hogy mi lesz azután, hogy felfordultam! Amilyen a mosdó, olyan a törülköző. Ez így nem megy. Valamit valamiért cserébe.