A hullám - színes feliratos német filmdráma
  • Larvin
    #35
    Szerintem ebben a dologban a közösséghez való tartozás adja a vonzó erőt. Nem kell erőszak ahhoz, hogy egy ilyet összetarts.
    A hibát ott követték el, hogy leírták az autokrácia jellemzőit, de nem elemezték, és nem beszéltek a negatívumokról. A negatívum az erőszak, és a tolerancia hiánya. ezt ki lehet küszöbölni.
    Azonkívül nem határoztak meg világos ideológiát. Ezzel indult be a káosz. Világos ideológiával, patriotizmussal, nacionalizmussal, ÉS az erőszak kerülésével, toleranciát gyakorolva a közösségen kivüliek iránt, működhetne a dolog. Aki az ideológia, és a közösség érdekei ellen vét nem feltétlenül kell erőszakosan megbüntetni. Elég volna a kiközösítés. Elveszítené a közösséghez való tartozás minden előnyét.
    Pusztán ez elég szankció.
    Azt a fegyverbuzi antiszociális gyereket már akkor ki kellett volna közösíteni amikor elővette a fegyvert. A beképzelt díszribancot meg akkor, amikor vörösben jelent meg ezzel is hagsúlyozva, hogy nem érzi magára vonatkozóan kötelezőnek azt amit a többiek igen.
    Hogy az ilyen szitu is vezethet erőszakhoz? Igen, de akkor már csalódott, bosszúálló, vagy önmarcangoló emberek követnék el az erőszakot, akik a mozgalmon kivül esnek. Emiatt maga, a mozgalom nem tehető felelőssé.
    Emlékezzünk vissza a hippi korszakra, a jamaikaiakra, vagy a Holt Költők Társaságára. Az a film is ezt a problémakört boncolgatja, és ott is katarktikus a vég, mégis tisztábban kirajzolódik, hogy a társaság nem tehető felelőssé az egyén hibáiért.
    Ebből a világból a bajtársiasság, a szolidaritás, a képmutatástól való mentesség, a mások igazi értékeinek megbecsülése, és tisztelete nagyon hiányzik.
    Amikor a tanár a végén olvassa a dolgozatokat tisztán látja, hogy micsoda nagyszerű dolgokat szült a mozgalom. A hibákat is látja, de rossz megoldást választ.
    A kiábrándulás katarzishoz vezet. Mit ér el vele?
    A fiatalok visszatérnek egy szempillantás alatt sekélyes, képmutató éleformájukhoz.