• BlackRose
    #22
    "Az US az egyetlen (jelentős) ország, ahol kapitalizmus van."

    :))) be kell vallanom ilyen édeset régen nem nevettem.

    Az USA-ban volt egy rövid időszak amikor lehetett kapitalizmushoz közeliről beszélni de akkor sem volt kapitaliymus. Az USA és az EU között egyébként csak az a különbség, hogy ott egyrészt nagyobb volt a decentralizmus (még mindég) másrészt viszont egy viszonylag szabad ember és árúmozgás volt/van az államai között ami az EU-ban még mindég nem érte el azt a szabad szintet. Egyébként az USA-ban is és az EU-ban is szocializmus van és mégpedig a szocializmus az a fajtája ahol a szovjet féle szocializmus/kommunizmushoz ellentétben nem forradalommal kerültek hatalomra azok akik előtte nem voltak sehol, hanem azok akik hatalmon voltak építették ki a szocializmust, vagyis egy lassú évtizedek allatt létrejött szocializmus van amelyben megtalálható a magántőke (sőt a majdnem minden magántőke) viszont ennek a tőkének és az államnak az irányítása elválaszthatatlaná vált. Szóval korporatista szocializmus amelyben a politikusok és a mahagerek uralkodnak, a tőkések (vagyis azok akik tulajdonában van elméletileg a részvények nagy része) éppen annyira képes befolyásolni a cégek politikáját mint amennyire a választó a politikát (semennyire), a tulajdonos eladhatja a részvényét és vége. Az igazgatói tanács választása éppen olyan tévhitt, mint a politikusok választása. Egy maroknyi profi gazember közül választhatsz aki valamit igér semmiért.

    Az elmúlt hetekben elég sokat foglalkoztam az amcsi autógyárak helyzetével, és most nem tudom mi az ami igazán okolható, a gazdasági helyzet (mivel más autógyárak is szarban vannak ennek is nagy befolyása van), a hülye törvények amelyek a "három nagy" költségeit melósként $73-ra teszik ellenben az Toyota, Honda USA beli gyárainak $44 költségével szemben (érdekes, hogy maga a melós kb. egyformán visz haza ebből a GM-nél is és a Toyotánál is) vagy az, hogy a beruházásaik a végtelen hitelekszpanyióra lettek szerkesztve és nem a valósághoz vagy esetleg azért mert egy globális gazdaságban csupán a valuták egymásközi aránya jelenthet különbséget a nyereség és veszteség között teljesen figyelmen kívül hagyva maga a vállalkozás hatékonyságának és eredményeségének.

    Szóval amikor az adófizetők terhére rakott ezermilliárdokat osztogatnak a cégeknek akkor a kapitalizmusnak halvány árnyékáról beszélni is nevetséges.