• Gerygrey
    #11
    a sima vonalkódból is ki lehet olvasni egy csomó mindent, pláne ha az ember ért is hozzá (pl kevesen tudják, hogy a magyar termékek vonalkódja MINDIG 599el kezdődik

    Nos, ez idáig rendben van, de maga a vonalkód semmiféle információt nem tartalmaz az alatta levő számsoron kívül. Szóval maga a vonalkód csak egy azonosító kód, amit be lehet vezetni egy adatbázisba, és amikor a néni lehúzza a pénztárgépen a tejesdobozon levő vonalkódot, akkor a gép felismeri a számsort, és ha benne van a rendszerben hogy az a tejhez tartozik, akkor kiadja az árát.

    Biztos veletek is előfordult már, hipermarketekben főleg, hogy lehúzza a pénztáros a terméket de csak sípol, mert elfelejtették beprogramozni hogy az a számsor pontosan mi is, csak a kód alapján pedig a gép magától nem fogja tudni hogy mi az.

    Szóval a telefonon levő vonalkód-leolvasó csak akkor tud információt szolgáltatni egy adott termékről a vonalkód alapján, ha az adatbázisában (esetleg egy internetes nyilvántartásban, amihez csatlakozik) el van tárolva, hogy az 5996435245522541 azonosítószám egy literes, cegléden előállított dobozos tejhez tartozik.