• Zocsi
    #90
    Nah igen, erre próbáltam utalni én is!
    Más célokat szolgálnak. Mindkettő az embereket, emberiséget. A probléma inkább a vallásokkal van. Hogy nem ismerik el egymást, mert mindegyik a saját igazát(?) próbálja igazolni. Korábban szolgáltatásokat találtak ki, melyekkel hívőket csábítottak magukhoz. Amelyiknek több hívője volt, az vitte a prímet, az vitte az aranyat. Szóval ez is egyfajta erkölcsi háború. Holott mindegyik nagyjából ugyanazt a célt szolgálja! :) Erkölcsi alapot kíván szolgáltatni egy amúgy erkölcsileg labilis és érzelmileg instabil lénynek, az embernek.
    A tudomány viszont tényekkel machinál. Érzékeinkre hat, fizikálisan próbál bizonyítani. Ezzel segítve stabil alapokat lefektetnie az embereknek a hétköznapokhoz. Hogy tudják magukat hova tenni, megmagyarázni a lelkük működését, kvázi matematikailag... De a kettő nem zárja ki egymást. Sőt, szükséges is. Amelyikre az egyik nem ad választ, arra ad a másik. Továbbmegyek. Kérdéseket vet fel mindkettő és tálal a másiknak. Manapság már a nagy egyházak is kénytelenek elismerni a tudományos tényeket és ez kb. a "kvantum korszaktól" lehet így. Egy mai keresztény ugyanúgy használja a mobiltechnológiát, ha rákos lesz ugyanúgy az orvostudományhoz fordul...

    Amúgy érdekes dolog ez, mert ott az emberi psziché meg a közismert placebó hatás. Szóval elméletileg az ember az elméjével is képes teremteni, gyógyítani. Vannak akik könnyen képesek erre, mindig is voltak ilyen emberek. A bibliában éppúgy találunk rá példákat, mint tudományos cikkekben. Csodáknak hívják őket, mert nincs rá tudományos magyarázat. Holott lehet közelebb van, mint gondolnánk a magyarázat. A gondolkodáson múlik minden, és hogy mennyire hisz valaki bizonyos dologban.