Fejlesztési terv diszkalkuliásoknak
  • kas123
    #9
    Diszkalkulia avagy a számolásgyengeség

    Az iskolai kudarcok létrejöttében a nyelvi nehézségek mellett egyre inkább a matematikai teljesítménygyengeség játszik szerepet. A diszkalkulia különböző számtani műveletek, matematikai jelek, kifejezések, szabályok megértésének, a számjegy, számkép felismerésének, egyeztetésének, grafikus ábrázolásának, a számok sorrendiségének nehézsége.
    Az elsődleges okok

    A háttérben általában valamilyen idegrendszeri sérülés húzódik meg, melynek következtében zavart az érzékelés-észlelés folyamata, sérült a gondolkodás, az emlékezet és a figyelem.
    A másodlagos számolási zavarok

    Ezek pszichikai reakcióként keletkezhetnek, stresszhatásként, mely a számolással van összefüggésben. A félelem és szorongás egészen sajátos módon legátolja a számolási gondolkodást. Ha a hibázást és a helytelen választ az osztály magatartása és a tanár személye szégyellnivalónak és megalázónak ítéli, máris nyitva áll az ajtó a másodlagos számolási gyengeséghez.
    Miről ismerhetjük föl?

    A számok leírásánál előforduló hibák a tükörírás, számfelcserélések, helyiérték-zavarok, alakfelismerés, formamásolás, figura-háttér felismerés zavarai, szöveges feladat matematika nyelvére átfordítása.

    A matematikai olvasásnál téri számfelcserélések, tükörolvasás, figyelemzavarral, kifáradással összefüggő olvasáshibák, a matematikai szókincs fejletlensége figyelhető meg.

    Emlékezeti problémák miatt az ábrák hasonulhatnak, nagysághibák ejtése, téri irányok, helyzethibák, kihagyások, sorrendhibák jelenhetnek meg. Felületes, szelektív a szövegészlelés, amikor a pedagógus elmondja a példát, nem tudja megjegyezni a gyermek a szöveges feladatok adatait.

    A gondolkodási folyamatok sérülése általában együtt jár nyelvfejlődési problémákkal is. A diszlexiás gyerekek többnyire számolásgyengeséggel is küszködnek.

    Nehéz a matematikai fogalomalkotás, a megoldási módok alkalmazása. Gyengén fejlett az elemző-összehasonlító képesség, elmaradott az ítéletalkotás, következtetés, indokolni tudás.

    Ezek a zavarok nagy hatással vannak a matematikai problémamegoldó gondolkodásra.
    A terápia fő területei

    Készségfejlesztés: érzékelés-észlelés, figyelem, emlékezet, gondolkodás, beszéd fejlesztése. Segítséget igényelnek saját testen, térben, síkban, időben való tájékozódásnál.

    Számfogalom és műveleti fogalom kialakítása: fontos számukra a számmal, darabszámmal kapcsolatos fogalmak kialakítása igen aprólékosan, kis lépésekben haladva 5-ös, 10-es, majd 20-as számkörben, később a számkörök bővülnek az osztályfoknak megfelelően. A számfogalom kialakulását követően az alapműveletek (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) fogalmi kialakítása, sok-sok gyakorlással.

    Szöveges feladatok: elolvasása, megértése, adatok lejegyzése, műveletté alakítása, műveletvégzés, szöveges válasz leírása mind-mind gondot okoz egy diszlexiás, diszkalkuliás gyermek számára.

    Fontos nevelési feladatok várnak a terapeutára, melynek elsődleges célja a harmonikus személyiség kialakítása, az ösztönzés a feladatvégzésekre, a szorongások oldása, önfegyelemre, kitartásra nevelés.