• Epikurosz
    #104
    Oké, a szándék mindenképp értékelendő.

    Az űrben, mármint a Föld mágneses pajzsán túl az űrhajósokat a következő sugárzások érik:
    - kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás: ez infravörös sugárzás, tehát veszélytelen. (Wiki: "Technically, the CMBR has a thermal black body spectrum at a temperature of 2.725 K, thus the spectrum peaks in the microwave range frequency of 160.2 GHz, corresponding to a 1.9mm wavelength. The CMB's discovery in 1964 by astronomers Arno Penzias and Robert Wilson[2] was the culmination of work initiated in the 1940s.")
    - nagy energiájú kozmikus sugárzás (Ennél főleg a gammakitörések a veszélyesek, de ezek ritkák, mert nem mindennap robban fel egy szupernóva)
    - napszél: ez a fentiekkel ellentétben nem elektromágneses sugárzás, hanem protonok, amelyeket napkitöréskor lök ki a Nap, amely persze elektromágneses hullámokat is sugároz
    - a nagybolygók közelében veszélyes még ezek saját sugárzása is (a Jupiter erősen sugároz mindenféle hullámhosszon elektromágneses hullámokat, de protonokat is)

    Érdekes módon, régen azt hitték, hogy a veszélyesebb a napszél. Ma már tudjuk, hogy a baj elsősorban a kozmikus gammasugarakkal van, amelyeket a napszél éppenséggel leárnyékol, tehát napkitöréskor az űrhajósoknak jobb, mint napcsend idején.

    A napszél ellen jól véd az űrhajó fémburka, a gammasugarak ellen már kevésbé, ezek ellen vízpajzsot ajánlanak, de ezzel is van azért baj, mert a becsapódó gammasugárzás gerjeszti a vízmolekulákat, amelyek aztán káros sugárzást kezdenek kibocsátani. Szóval, valami szendvicsszerkezetre lesz szükség, valószínűleg.

    Pontosításokat örömmel látok.