• remark #97
    A holland demokraciaval kapcsolatban:

Tudom hogy nem szamit reprezentativ mintanak, de pont ebednel beszelgettem a kollegakkal (hollandok) par problemarol ami Magyarorszagon, EU-ban, es a vilagon van. A felveteseim eredmenye az lett hogy hosszasan beszelgettunk arrol hogy hogyan tudnek az eletemen ugy valtoztatni, hogy jobban erezzem magam.

Ez a holland demokracia. Nem tudom ertheto-e elsore.

A béke alapja az, hogy az embereket nem erdeklik a problemak. Orulnek annak ami van, amire nincs kozvetlen rahatasuk azzal kapcsolatban csak vonogatjak a vallukat, es nem is ertik hogy mas miert foglalkozik ilyen dolgokkal. Ahogy az en esetemben is inkabb rajtam probaltak meg segiteni, azaz mikor az EU es a vilag problemait emlegettem, ok ugy kezeltek a helyzetet mintha nem az EU-val vagy az vilaggal lenne problema, hanem velem. Igy a problema megoldasa sem az volt szerintuk hogy az EU-n vagy a vilagon valtoztassunk valamit, hanem hogy velem kapcsolatban valtoztassanak valamit. Pl. ajanlottak hogy menjek politikusnak, vagy hogy inditsak sajat vallalkozast es valositsam meg az otleteimet. (Nem ertettek hogy ez miert lehetetlen.)
    Amikor meg direktben nekikszegezem a kerest, hogy na de ok mit gondolnak ezzel vagy azzal kapcsolatban, gyakori az a valasz, hogy "ezt nem lehetett volna jobban csinalni" vagy hogy "ennek megvoltak az okai hogy miert igy kellett csinalni".
    Az olyan kerdesekrol viszont mar van velemenyuk, hogy pl. vasarnap nyitva lehessen-e tartani az uszodat, vagy hogy egy transzvesztita kampanyolhat-e ugy hogy a templom mellett ovszereket fuj fel.

Nos, igy konnyu boldognak lenni, es igy konnyi "demokraciat" uzemeltetni ha az ember mindig sajat magat alakitja a vilag torteneseihez, es barmi is tortenjen a vilagban, ugy tekint a tortenesekre hogy az volt a leheto legjobb ami tortenhetett.

Neha van egy olyan erzesem, hogy a hollandok nagyranott gyerekek. Es a vicces az, hogy ok ugyanigy tekintenek ram. Ugyhogy itt valaki nagyon nem ert valamit... en, vagy õk?