Gondolkodjunk el néhány dolgon!
  • Aquir
    #176
    ja és még nyilván az is fontos e téren hogy klinikán végrehajtható genom vizsgálattal előrejelezhető az egyéni kialakuló betegségek típusa és kialakulásának valószínűsége az adott életkorban! Magyarul az eddigi általános gyógyítás helyett -> az adott egyénre megszabott gyógyítás megléte (mint ahogy tudjuk hogy egyetlen gyógyszerre teljesen máshogy reagálhat 2 személy)

    Genetikai beavatkozások terén aggodalmak, kérdések hogy meddig mehetünk el (fajnemesítés), mivel megtehetjük ezzel akár hogy ne legyenek asztmás emberek, és ezzel az erővel azt is hogy kék legyen a gyerek szeme stb. magyarán hol a határ.

    Hogy kié az egyén genetikai információja? Az egyéné? A társadalomé? Hiszen egy beavatkozás következményeket szül az egész társadalomra vonatkozóan, és az egyén felelősséggel tartozik!

    Meg mondta a vezérigazgató hogy nem érti miért tekintik annyira természetellenesnek a GM növényeket, mikor tudatosan cserélünk ki egy gént amiről tudjuk hogy mit csinál, mint ahogy ezt a növényeken megteszik masszív radioaktív sugárzással, hogy spontán mutáció következzen be.
    Hogy az aszpirint meg pár ilyen első gyógyszert a mai eljárás szerint nem is lehetne engedélyeztetni.

    Meg a betegjogról pár gondolat. Orvosi kezelés visszautasítása. (Jehova tanúi felekezet pl. visszautasítja a vérátömlesztést, vagy a szülő megtagadja a gyermekének szánt vérátömlesztést (ilyenkor az orvosok megteszik, viszont közvetlen életveszélyben mégis átömlesztik a vért).
    Mennyire megengedhető az hogy a szülő eldöntse azt hogy kapjon, vagy ha úgy akarja, ne kapjon a gyereke védőoltást (mivel a többi gyereket is veszélyezteti).


    Voltak példák -

    - alsó felüknél összenőtt sziámi ikrek, az egyik szíve látta el a másiknak a testét is - ha eggyüttmaradnak, meghalnak, ha szétválasztják őket, akkor meg milyen elgondolás alapján vehetjük el szándékosan a másik gyerektől az életet. A szülők mélyen vallásosak voltak, nem engedélyezték a műtétet "hadd legyen az Isten akarata szerint" -> bírósági per lett belőle, végül mégis szétválasztották őket, utólag a szülők bevallották hogy örülnek hogy egy gyerekük életben maradt.

    - egy gyereket alapvetően eszközként hoztak létre, hogy a kistestvér egy speciális halálos betegségből mentse meg a bátyját (a donornak genetikailag hasonlónak kellett lennie, de ez más tényezőtől is függött, és ez nem mindig jött össze)
    - azt csinálták hogy a szülők adták az ivarsejteket, és sok emberiót létrehozattak abból a célból, hogy közülük válasszák ki azt az egyet, aki megfelel a bátynak, és ő szülessen meg. (a többi meg nyilván "ment a szemétbe")

    És innentől kezdve a pillanat meghatározásának kérdése hogy a megtermékenyítéstől kezdve mikortól kezdődik az ember élete?

    - euthanázia: létezik e haláljog? - kérdése. Az orvos általi passzív/aktív beavatkozás.


    Más téma: növekvő abortuszok száma (ami egészségügyi problémákat okoz, sok meddőséghez járult hozzá)
    egyes helyeken a nők 1/3-a szed fogamzásgátlót, ami bekerül az ivóvízbe, és ezekre és az ehhez hasonló anyagokra nincs szennyvíztisztítási technológia, mert csak a mikróbákat és az alapvető szennyezéseket szűrjük csak ki (volt ahol nem nagyon született gyerek emiatt) - a jövőben majd el kell érni azt a szintet nemsokára, ahol ezeket az anyagokat is szűrni fogják -> vagyis a jövőben keményen a többszörösét kell majd a csapívíznek megfizetni...