Gondolkodjunk el néhány dolgon!
  • Aquir
    #147
    a fény nem zavaró dolgokon megy keresztül, hanem olyan dolgokon amik pont hogy lehetővé teszik hogy láss. A fény átmegy a

    1. Szaruhártyán (megtöri a fényt. Domború felszíne összetéríti a rajta áthaladó fénysugarakat. A szaruhártya hibátlan alakja, felszínének egyenletessége és anyagának tisztasága elengedhetetlen feltételei a tiszta látás kialakulásának.)

    2. Csarnokvíz (termelődése és elvezetése közötti egyensúly hozza létre a szem belső nyomását, ez is átlátszó)

    3. Pupilla (a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, olyan mint a fényképezőgép blendéje, ennek a közepén megy be csak a fény)

    4. Szemlencse (másik törőközeg)

    5. Üvegtest (98%-a víz + ideghártya mechanikai védelmének biztosítása)

    6. Ideghártyán (retina) vetül a fókuszált fény a sárgafoltra (127 millió receptorsejt = csapok + pálcikák -> fényhatásra kémiai anyag termelődés -> idegsejteken a fényinger szállítása

    -> a látóidegfőben szedődnek össze az ingerületet továbbító idegsejtek nyúlványai az egész ideghártyáról -> a látóideg a szemgolyón kívül folytatja az útját az agykéregbe




    Na most te érzed a szén-dioxid szagát? nem. Nem is egy olyan molekula amit érezni kell. Amit te belélegzel levegőt, annak van szaga és ugyanazt fújod ki a tüdődből (egy kicsit átalakulva). Annyi liternyi levegőben megtörténik a gázcsere, ott nem is szabadna történnie másnak, mint hogy kicserélődjenek a gázok amiket amúgy sem érzel.

    Mondjuk itt egy írás:

    " A hörgők többszörös elágazódás után a tüdőhólyagocskákban vegzodnek. Ezek igen vékony falán keresztül történik a gázcsere: a belégzett levegőből az oxigén a tüdőhólyagocskát körülfutó hajszálerekbe, tehát a vérbe jut, míg a vérből a szén-dioxid ellentétes irányba, a tüdőhólyagocskákba kerül, ahonnan a kilégzés távolítja el a külvilágba.

    Az emberi tüdőben mintegy 300 millió tüdőhólyagocska gondoskodik arról, hogy a vérbe elegendő oxigén jusson, a szervezet pedig megszabaduljon az anyagcseretermékektől. A tüdőhólyagocskák összfelülete egy teniszpálya nagyságának felel meg. A hörgőket belülről bélelő nyálkahártya nagy részét úgynevezett csillószőrös sejtek fedik. Köztük váladéktermelő sejtek - kehelysejtek - vannak, amelyeknek a váladéka a nyálkahártya alatti rétegben lévő nyákmirigyek váladékával együtt vékony rétegben borítja a nyálkahártya felszínét ("nyákszőnyeg").

    A csillószőröknek fontos szerepük van a tüdő, a hörgők "öntisztulásában": a csillószőrök kifelé irányuló állandó csapkodása a nyákszőnyeget folyamatosan kifelé mozdítja.el, és így eltávolítja a tüdőből a bejutott szennyeződést. Bizonyos hatásokra (elsősorban a cigarettafüstre) a csillószőrök mozgása megbénul, később el is pusztulnak, ami súlyos következményekkel jár."



    Most a nyákszőnyeget meg a nyálkahártyát szerintem nem nagyon éreznéd, vagy azért mert nem számottevő vagy mert nincs is szaga, merthát azt minek éreznénk? Fölösleges