Ironka#29
Mire jöttem rá butuska? Rá se néztem a hozzászólásodra. Húha, látom milyen nyaktörő mutatványt végeztél. És komolyan, tökegyedül linkelted be? Áruld már el, mi a titkod, hogy csinálod, hadd lépjek a nyomdokaidba májszter... Utánad már mindenki csak plagizál, mi?
Attól, hogy te ez előtt a cikk előtt még nem ismerted ezt a szénmódosulatot, talán el tudod képzelni, hogy mások igen. Nekem spec elég erősen rémlik, amikor kémiatanár édesanyám mutatott egy fullerénekről szóló cikket 1990 magasságában. Bevallom, akkor még új volt a téma.
Tetsuo, ez van benne a cikkben:
"ezért nevezte el buckminsterfullerénnek, illetve az egyszerűség kedvéért "buckyballnak""
Igen, leírja a teljes nevét (ami amúgy csak a C60 forma neve, emellett még számtalan módosulat van), de a kémiában használatos egyszerűbb gyűjtőnevét nem (ami nyilván a spec. focilabda formából származik, ha már itt tartunk ezt inkább értené a magyar), helyette az érthetetlen amcsi becenevet ismételgeti végig "egyszerűként". Én ezt szolgai fordításnak hívom. Ráadásul ez a 'papír' főleg vagy kizárólag csak nanocsövekből áll, tehát nincs benne "bákiból". Így meg szimpla hülyeség.