• mrzed001
    #13
    Mint már említettem előző topicokban, idehaza nincsen mentori "rendszer" (régi céhes szerű: mester-tanulók), és nincsenek "sztár" IT-sok (programozó, adatbázis szakember ...).
    Vannak a kis zárt céges IT-s körök, és még ott azon belül sem alakul ki ez a fajta hierarchia, így aztán könnyen mondhatják a T. HR-esek, hogy te egy senki vagy. Lényegében megválthattad a világot, úgy se tud róla senki semmit (hogy te voltál, mert a céged azért igencsak prosperálhat belőle ... de az NEM a te érdemed, és gyakran el se hiszik)
    Ja, és ahol HR-esre bízzák a szakember kiválasztását, na az a cég meg is érdemli azt, akit kap.
    Kevés olyan szakit tudnék mutatni, aki a szakirányában végzett (egyetem/főiskolán) és a legjobbak között van ... és pont ezek akiket a HR-esek keresnek (és az IT-sok nem, mert gyakran használhatatlanok, kreativitás és problémamegoldó képesség nulla, vagy csak egyszerűen lesz.rják ... sajnos)
    A tapasztalat, az számít a legtöbbet. Ezt pedig úgy lehet szerezni, hogy elszerződni bármi kulimunkára (akár rendszergazdának), és keresni ott egy elég fejlett programozót aki elindít a megfelelő irányba, sokat beszélgetni, tapasztalatot cserélni, vagy csak hallgatni a profit, hogy milyen megoldhatatlan problémákat oldott meg és hogyan (mert szeretnek általában elbüszkélkedni vele, hiszen egy másik programozón kívül senki még csak a problémát sem érti meg) ... aztán pedig iszonyatrengetegk.rvasok tanulás (gyakorlat és elmélet egyszerre, nem hello world szintű, mások kódjainak bújása, hogyan is csinálta, debugolás ... és az így tanultakat már fel tudja használni a gyakorlatban).
    Hogy miért nem lépnek sokan erre az öntovábbfejlesztett fejlesztői útra?
    Mert k.rvasok idő és energia ráfordítással jár, rengeteg dologról le kell mondani érte (kigyúrt szakit még nem láttam, csak hótkövért meg csontsoványt).