• physis
    #99
    A chatbotoknál engem is jobban érdekelt valami más: azok a próbálkozások, amelyekben valami mini ,,világot'' épített fel a rendszer magában, viszont azon belül tényleg értelmesen, intelligensen mozog, és tényleg mintha valami t mutatna.

    Például az SHRDLU, aki mértani idomokat rakott egymásra (kis gúla, nagy kocka stb.) egy előre megadott készletből, és saját kis korlátozott világában igenis intelligens volt, rákérdezett az emberi nyelv kétértelműségeire, jól felismert még az olyan diffúz nyelvi eszközöket is, mint például a határozott névelő használata. Pedig hát azt milyen nehéz formalizálni.

    Vagy az állatmese-író program. Varjú Viliék kimentették a fuldokló Hangya Henriket a patakból, és közben ,,a gravitáció elsüllyedt''. Hiszen, a program világreprezentációjában, ha valaki fuldokol a patakban, akkor azt a gravitáció húzza le, viszont akkor magának gravitáció is a patakban kell lennie. És mivel tudjuk, hogy a patakban mindenki elsüllyed, akit nem húznak ki a barátai (márpedig a gravitációnak nincsenek barátai), tehát szegény gravitáció nyomorultul elsüllyedt a patakban. Legalábbis a meseíró program által szerzett mesében ez így történt.

    Tehát, a chatbotok valamiért csalódást okoztak bennem. A maguk kis világában furcsa dolgokra bukkanó reprezentációk viszont annál inkább érdekeltek, mert, ha néha paradox módon is, de meglepő újdonságokat is mutattak, emlékezetük volt, hibáik pedig a bonyolultság skálázásának nehézségeit mutatták fel. Nem is tudom, mi lett ezekkel, eltűntek-e, vagy van-e folytatásuk. Sajnos én csak az előbb említett történelmi, ,,hőskorszaki'' példákat ismerem.

    A SHRDLU utóda iránt kutakodtam egy kicsit valaha, végül valahonnan a Cyc-et vettem ki méltó utódként. Valamiért azonban nem sikerült még megbarátkoznom a Cyc-kel. Nem is annyira azért nem, mert természetes nyelv helyett logikai nyelvet használ, hanem inkább azért nem, mert még nem sikerült felfedeznem benne a SHDRLU-nak Mérő által dícsért ,,kusza'' rendjét. Tényleg nem tudom, mi lett a hőskorszak kusza, dicső hőseivel, akik a saját kusza kis világukban képesek voltak váratlan dolgokat produkálni. Vannak-e utódaik, folytatóik? (Legalább az alapgondolatokban?)