• caprine #7
    mcganyol azért a "vevők nagyon rosszul járnak" ezzel nem értek egyet legalábbis VGA fronton. Egy szimpla példa, a csúcs ATI VGA 5870 2 milliárd tranyot tartalmaz és így nálunk ~100.000FT. Ugyan ez Intel szintjén egy csúcs core i7 975 245.000ft, úgy hogy fele annyi tranyot sem tartalma és fele annyira sem bonyolult. Az intel így 2.5x drágább mint az ATI 5870, ráadásul a VGA-n még van NYÁK, van olcsonak nem nevezhető 1GB DDR5 RAM, stb. Na ebből kellene kiszámolni hogy mennyivel nagyobb áréssel termel az Intel.

    Nvidia és ATI VGA kártyáinál legalábbis a középkategóriában a hasonló teljesítményű kártyáknál az Nvidia kicsit drágább, de ő még a régebbi drágább csíkszélességen gyártja a termékeit, tehát, lehet hogy amivel többet keres annyival többe is kerül neki a gyártás, az effektíve haszon egál.

    A VGA piacon annyira nagy haszon nincs, erre tavaly több Nvidia terméket gyártó cég is panaszkodott és akkor kezdtek ATI kártyákat termelni, például MSI, gigabyte. Ráadásul maradva a 5870-es példánál a 100eft nagyon kedvező annak a tükrében hogy hiánycikk, meg ahhoz képest hogy az nvidia csúcs kártyái életben nem voltak 100e alatt, olyan 120-140-re lötték be nálunk a kisker árakat.

    Egyébként verseny akkor van ha a termékemet annyiért adom mint a konkurencia azonos teljesítményű, tudású termékei. Egyébként nincs verseny csak kicsinálom magam. Ha olcsobban adom akkor kevés profitot termelek, ha meg drágábban akkor meg azért nem veszik. Én is a konkurenciához löném be az árat, nem kell ehhez semmilyen megegyezés. Ha ő emel akkor én is, ha csökkent akkor én is.