Komolytalan#41
Azért nézzük a tényeket. Nem tudom mennyi a rekord, én 28 órás L1-70 szintezésről tudok. Ok, külső segítséggel, de akkor is. A guildünkben vannak olyan altok, akik bő 3 nap (vagyis kevesebb mint 100 óra) játékidő alatt érték el a 70-es szintet.
Ezzel szemben az általad felsorolt instákból (amiben nincs benne SWP, de attól tekintsünk el) nézzünk csak egyet. Mondjuk ZA. Mikor kijött elkezdtünk oda járni, heti 2 nap. 1 raid nálunk 3 óra (este 7-10). A szintünkön (Kara clear, 25 fős nuku) kihívást jelentett, szép sorban le is mentek a bossok, kb 3 hónap alatt. Ez 72 óra played. Ezután elkezdtük próbálgatni, hogy az első 4 boss "időre" meglegyen. Eddigre gyorsultunk annyit, hogy 1 nap már megvolt a teljes insta, így kb 2 hónap telt el úgy, hogy csak 3 boss volt meg időre, és a végén már komoly javulás nem volt tapasztalható. Újabb 24 játékkal töltött óra. Ekkor szerveztünk egy fix csapatot, és elkezdtünk minden reseten (3 naponta) járni, variáltuk a felállást, taktikát, cseréltük az embereket, hogy a legjobbak legyenek a csapatban. Így kb 2 hónap alatt meglett az első maci. Ez 20 raid, további 60 óra. De ez csak 1/10 maci, a csapat többi tagjai is megérdemlik, hogy meglegyen nekik, mivel minden try nem sikerült (egy disconnect is el tudja rontani az adott estét, meg 45 perc alatt hibázik is néha az ember), ezért kb újabb 15 try kellett a +9 mounthoz, azaz +45 óra.
Vagyis csak ZA nekünk 72+24+60+45=201 óráig tartott, amiből 156 óra volt a kihívás része, 45 óra meg a farm része, amit a játékostársaiért vállal az ember (nem a lootért). A raidre készülés része meg sehol sincs, mert az alap ilyen cinkes esetekben, hogy mindenféle consumableval készül az ember, ami megintcsak idő akár farmolással, akár AH-zással szedi össze. De ezt ne nézzük.
Ez a 201 óra máris kb 2x annyi, mint egy 1-70 szintezés, és ez csak 1 insta. Tehát nem 5%. Jó, persze Gruulon, Maggie-n nem tölt el ennyi időt az ember, de a többi azért idő.
Persze az is igaz, hogy mindezt meg lehetett volna 5 óra alatt is csinálni (100 óra 5%-a kb 4 óra, te ezt állítottad), mert hát aki ász, annak simán megy annyi idő alatt is, sőt még BT clear is belefér. De nem mindenki ekkora ász. Sőt, szerintem senki se.
A kockaságról meg annyit, hogy heti 4 progress raidünk van, este 7-10-ig, részvétel heti 2 raiden javasolt (1 idő után repülnek az inaktívok). Ezzel a tempóval egész szépen haladunk, Hyjal end boss a jövő heti műsor, és BT felénél tartunk. Ja, és 1 évvel a megjelenés után kezdtük a 25 fős contentet, mert addig low-pop szerveren voltunk, ahol nem volt meg a 25 fő, és beletelt pár hónapba, míg a költözködésre rászánta magát a guild nagy része. Vagyis ha időben kezdtük volna, már valószínűleg BT is kész volna.
Ha ez kockaság, hogy heti 2 majdnem tetszőlegesen választott estét egy bizonyos szórakozásra szán az ember, akkor szerintem kb. mindenki kocka. Szerintem aki ennyire nem érdekli a WoW, hogy heti 2 estét játsszon vele, annak drága a 3500 Ft is előfizetésre, vagyis annak nem ez a játéka.