A BT es az en szempontombol most eppen aktualis az eset ugyhogy itt irnam le a dolgot:
1. Evekkel ezelott elofizettem a BT Yahoo ADSL szolgaltatasara, ill. a kizarolag BT hataskorebe tartozo telefonvonalon. Mivel a kornyeken nem volt mas alternativa, kenytelen voltam veluk szerzodest kotni. Az elso 2 ev rendszeres uzemkimaradasok, hirtelen bekovetkezo savszelesseg csokkenesek es egyeb anomaliak kisereteben telt el. A BT Yahoo vonogatta a vallat es a BT-re mutogatott, a BT meg az exchange-tol valo tavolsagra. Akkor elmagyaraztam nekik, hogy ennyire ne probaljanak mar hulyenek nezni, az unokatestverem az exchange-tol 300m-re lakik, o ugyanezeket a dolgokat tapasztalja. Ket evig vertem naluk az asztalt mire raszantak magukat, hogy bovitsek az exchanget. En ekozben ADSL szolgaltatot valtottam. Termeszetesen nagysagrendekkel megbizhatobb lett azota, de a savszelessegemet levettek 128Kb/s es 256Kb/s-re ami a ketto kozott ingadozik terhelestol fuggoen. Szinten evek ota verem az asztalt, hogy csinaljanak vele valamit es termeszetesen semmi nem valtozik.
2. Ket eve karacsonykor anyamnak kellett egy DVD recorder. Nyomtam egy keresest
es a BT webshopjaban volt ar/szolgaltatasok aranyaban a legjobb megoldas. Nagyon nem akartam valogatni mivel a karacsony kozeledett. Gyorsan megrendeltem, kifizettem az arat es vartam. Egy het, semmi. Beneztem a webshop-ba a rendeleseim koze es ott volt a rendeles mellett, hogy: "rendeles torolve". Neztem mint borju az uj kapura, majd megnyitottam a rendelest es ujbol megrendeltem. Masnap ismet elutasitva. Beleneztem az emailjeim koze es ott talaltam az egyiknek a vegen egy aprobetus reszt, hogy a rendelessel egyidoben beleegyeztem, hogy a BT marketing jellegu kerdeseire koteles vagyok valaszolni.
(ugye meg mindig egy DVD recorder vasarlasanal vagyunk)
Most figyu, kerdesek:
1. Hany telefon van a haztartasban? (mobil, vezetekes, egyeb)
2. Ha van otthoni vezetekes telefonom melyik cegnek vagyok elofizetoje?
3. Van-e szelessavu Internet szolgaltatasom, ha igen, melyik cegnel?
4. Ha van mobil, mely cegnel/cegeknel?
5. Ha a BT vezetekes halozatara epulo ADSL kapcsolatom van, tervezek-e mas alternativara valtani?
6. Ha igen, mely cegek szolgaltatasai erdekelnek?
... es igy tovabb.
Hat, majdnem lefordultam a szekrol. DVD irot akarok venni es csak kenyszervallatas utan vehetem at. Es mi lesz a kovetkezo lepes ha mar ez mindennapossa valik? Engedjuk?
Irtam nekik egy levelet (mashova is) a kerdesekre valo valasz nelkul, hogy utaljak vissza a penzt es nincs uzlet. A valasz egy email volt: "Gratulalunk, a rendeleset elkuldtuk."
3. Tegnapelott kaptam egy emailt az ADSL szolgaltatomtol, hogy szerzodesmodositas varhato, mivel - a BT (termeszetesen) - a halozatukat biztosito szolgaltato valtoztatott az o szerzodesukon is. A lenyeg, hogy ha oktober 29-e utan le akarom mondani a telefonvonalamra kapcsolt ADSL-t akkor buntetest kell fizetnem a BT-nek. Ezt kb. ahhoz tudnam hasonlitani, ha pl. elofizetsz egy ujsagra es le akarod mondani az elofizetest akkor megbuntet az ujsag szerkesztosege.
A valaszom egyszeru volt. Google, mobil szolgaltatok elofizetesei. Meg aznap megrendeltem, ma megerkezett es egyebkent ez lesz az elso SG-s hozzaszolasom amelyiket mar errol irom.
Ezzel van 15GB adatforgalom korlatom (siman eleg) ill. jelenleg 512Kb/s es 1Mb/s kozott van a savszelessegem, de ez valoszinuleg valtozni fog ha elkeszulok a kulso antennaval. Igaz, szegeny mehek nem fognak ennek tapsolni, de 1-2 even belul hozzak az uvegszalat es 10Mb/s ill. 100Mb/s kozott varhato a sebesseg meglehetosen alacsony latency mellett. Ha kiepitik en leszek az elso aki valt.