wOlFbYTe#33
Magyarországon hihetetlen sok hülye ember dolgozik kulcsfontosságú, fontos döntést igénylő munkakörben, főleg a HR osztályon.
Leendő informatikusként anno igen hamar ráleltem arra a szakterületre ami érdekelt az ERP személyében. Gondoltam a BME lesz a megfelelő hely tudásom kamatoztatására, de tévedni emberi dolog. Egy év után rá kellett ébrednem hogy 80%-a a tárgyaknak töltelék, soha az életben nem fogom gyakorlati hasznát venni. Elsőéves programozás nagyházi, adatbáziskezelés Turbo Pascalban - meghúz a gyakvez, amiért assemblerrel tuningoltam a kódon, hogy a keresés gyorsabban lefusson. "Nem ez volt a feladat" - naná, ciki lenne bevallania hogy fogalma sincs arról, hogy mi az amit maga előtt lát. Ennyit a legjobbnak tartott hazai egyetemről.
Mit csinál egy átlag magyar ilyen helyzetben? Elmegy "rendszergazdának" és 5 évig cserélhet nyomtatópatront a Gizikének, papír meg nincs így továbblépési lehetőség kizárva.
Mit kellene ehelyett csinálni? Elmenni egy jó nevű céghez és előadni a senior informatikusnak, hogy még nincsen meg a tudás, de szeretne figyelni és gyakorlati úton minél többet megtanulni a keze alatt és hogy lássa az elszántságát, átlag informatikai fizetés ALATT kell összeget mondani a HR-esnek, szerződésbe beletéve a kiterjesztett tanulási időt (minimum 6 hónap).
Ez a már korábban is a fórumon említett mentori viszony, ami rengeteg munkaidőn felüli self-educationt von maga után. Csak akkor van értelme belevágni, ha végig is viszi az ember kellő kitartással. De ha valaki ezt az utat választja, 1-2 év alatt eljuthat főiskola/egyetem HELYETT olyan szintre, ahol tárgyalóképes szakmai tudása lesz ahhoz, hogy elgondolkodjon hogyan tovább. Innen megnyílik a kapu a piacképes, naprakész tudás miatt a minimum havi nettó 200k felé. Ha a főnök/mentor látja a fejlődést és az igyekezetet, ők fogják automatikusan felajánlani a cégen belüli nagyobb fizetést és szerepkört.
Emellett a felsőoktatás legtöbb elméleti előadása nyílt, így be lehet menni egy-egy szakterület előadójához és megbeszélni vele, hogy be lehet-e ülni külsősként az előadásukra. Nem hiszem hogy tiltakoznának ellene, ez inkább bók egy pedagógusnak.
Aki teheti, inkább kerülje el a magyar felsőoktatási intézményeket és boldoguljon saját maga, nincs szükség se diplomára, sem pedig Fóti Marcell-féle csilli-villi papírra hogy elvégzett adott tanfolyamokat, amivel utána kitörölheti a seggét, mert csak általános rálátást adnak a témakörre az inside-outokat nélkülözve.