A problémák még mindig a következők:
1) szakosodás: Nem lehet mindenben profi egy fejlesztő, ilyen egyszerűen NEM LÉTEZIK.
Vannak szakirányok, és azokon belül tudásszintek. Illetve van pár annyit próbált általános szaki, aki mély tudással rendelkezik több területen is ... node ezek a tényleg ritka über szakemberek (és pl sosem programozott még 3D felületet, de mivel nagy a tapasztalat gyorsan átlátja és megérti).
Na az ilyenből van nagyon kevés.
2) KREATIVITÁS, megoldani akarás: na ez egy másik igen komoly gond. Sokaknak lenne sütnivalója, de a régi begyepesedettek és a managerek elveszik minden munkakedvét ... az így megtört (kiégett) fejlesztőben már hiába van meg a tudás, de a tenni akarás (vagy a gondolkozni akarás és kreativitás) már nincs ... ugyanúgy használhatatlan
3) Megbecsülés: ezt már 1000x leírtam, de itt a fejlesztőt a portással veszik egy szinten a hülye managerek és a vezetés ... az állásuk minden, csak nem biztos (veszek fel helyette 3 frisdipist ... a szaki meg röhög, hogy ok, talán 3 év alatt megértik amit eddig fejlesztett, és akkor talán már hozzátenni is tudnak), lényegében kevés az olyan cég, ahol a fejlesztők megkapják a nekik kijáró megtiszteltetést és elismerést (volt a cikk nemrég, az év informatikusa .... egy manager).
4) papír: semmit sem ér, semmit sem számít. A legjobb szakik akikkel dolgoztam mind saját kútfőből tanulta meg azt amit tud, nem iskolában tanították neki (ha el is megy oktatásra, nem a papírért teszi ... azt el se teszi, le se vizsgázik).
5)
És a végére a kedvenc mondásom mostanság, ami a fejlesztésekben 2000%-osan igaz: Ha fel akarsz szántani egy földet, mit fogsz az eke elé: 100 libát, vagy 2 ökröt ?
Igen sok fejlesztést láttam (javítottam) ahol sok "kezdőt" ráállítottak egy problémára, és szépen sorra katasztrofális is lett amit produkáltak. És láttam sok olyat is amit csak 2-3 ember csinált, de azok mind jól fizetett komoly szakik voltak (öröm az ilyenbe belenézni is, belekérdezni is, tanulhat az ember). Ezek a szakik vezető fejlesztők (nem fejlesztési (osztály) vezetők ugyebár, mert azok buta managerek ...), már ahol van ilyen (általában sehol sincs). Pedig ezek a szakik csak úgy ontják a tudást és észt, igazi MENTOROK! Egy ilyen szaki elvezetget 10 fejlesztőt úgy, hogy 5-6 év alatt az értelmesebbjéből ugyancsak vezető fejlesztő lehet, mert valódi tudást, metodikát és tapasztalatot kapnak.
Na ilyen szakiból elhiszem, hogy hiányzik 6000, tényleg két kézzel kapnak utána az értelmes cégek (már ahol nem a HR a zisten, mert gyakran semmi papírjuk sincs, csak a szép hosszú, összetett és szerteágazó projectlista az önéletrajzban). Az ilyeneket pedig mint már említettem nem lehet akadémiákon, meg okításokon képezni, csakis mentori szinten.
De már azt is említettem ugyebár, hogy itt tényleges fejlesztői vitaestek sincsenek, csak a cégen belüli és egyéb jóbarátok szoktak néha leülni sörözgetni és megbeszélni, tapasztalatot cserélni ... és ez hiba