Shion#33
WAR-nak gyenge és lassú az irányítása? Khm, reflexből cáfolom, kiadás óta játszom a játékkal és ez még álmomban sem jutott még eszembe. Végigolvastam a korábbi hozzászólásokat, hogy miért is gondolhatjátok a nehézkesnek a kezelést és 2 dolgot tudtam kihámozni:
1. az animáció után nem azonnal van sebzés - válasz: miért kellene? Egy nyílvessző mennyi idő alatt tesz meg egy 30 méteres távot? Nekem varázslóm van, 3 mp castolás után látom repülni a tűzgolyómat és amikor az becsapódik (1-2 mp múlva), akkor van sebzés. Teljes rendben is van, az történik amit látok.
2: lassúak a killek, sokáig kell ölni valakit. Válasz: játszottam több játékban is pvp-t, nincs annál idegesítőbb, amikor lesből 1 shot-olnak. Na ez a WAR-ba lehetetlen, itt a taktikai elemek és csapat összejáték sokkal fontosabb, mint vérpistike majd 1 shot-ol sunyiból lesből módszernek. És a taktikai harcok miatt a játékos közösség nagy része folyamatosan Scenariózik egész nap. Még a notórius pve rajongók is pvp-nek lelkesen a fentiek miatt.
Így jópár mmo után nekem az a véleményem, hogy a WAR meglepően kevés hibával piacradobott mmo, amelyben a pvp-t nagyon élvezhetőre és játszhatóra gyúrták.
Más: havi díj kérdés. Az online játékoknál vannak olyan költség tételek is, amelyek offline játékoknál nincs és erről sokan elfeledkeznek. Ilyenek például a szerverek üzemeltetése, karbantartása (áramigény, szerverterem bérlés, humán bérek), a játék napról napra javítása/tovább fejlesztése és ehhez kapcsolód anyagi/bér költségek. Nézzetek nyugodtan utána, mennyibe kerül egy szerver havi fenntartási, üzemeltetési, áramdíj költsége. Jópár millió forint :) Ezt szorozd be nagyon sok szerverrel (azt is számold bele, hogy chat-re általában külön szerver megy, sok pálya néha túlterhelt és oda is több szervert állítanak be. Tehát ne csak azt nézd, hány szerverre tudsz karit generálni, annál sokkal több van.)
Ráadásul a játékok többsége eladáskor még nem hozza be a játék több éves (3-5 év) fejlesztési költségét, ergo kell egy alapbázis és még jó pár hónap mire nullszaldós lesz az egyenleg. Anno a Vanguard-ot a SOE félkész állapotban is 20 millió dollárért vette meg és a többi mai játék kifejlesztése sem olcsóbb. AoC-nál emiatt örültek anno annyira, mert 1.3 millió példánnyal kapásból meglett a nullszaldó és máris elkezdték a következő mmo-kat készíteni (nagy hiba volt részükről, el is bukott annak rendje módja szerint az AoC, mivel nem foglalkoztak érdemben tovább vele. Pénzügyileg sikeres volt az AoC, nem is érdekelte őket tovább).