• Tinman #17
    Miért most hol is van a nyugdíjkorhatár pl. nálunk?
    Ennél feljebb már nehéz lenne emelni.

    A nyugdíj lényegtelen, ha ez emberi faj és a jövő a tét. Mert ebben az ütemben ez így nem megy tovább, véres konfliktusok nélkül.

    A nyugdíj kérdésre megoldás a 2x akkora befizetés a dolgozók részéről, valamint az idős, de abs. cselekvőképes emberek foglalkoztatása. Itt nem azt mondom, hogy Juli néni 85 évesen dolgozzon 8 órában a vaskohóban.

    De a 65 éves, -főleg nők- még nagyon is cselekvőképesek, sőt nagyon sokan haszontalannak érzik magukat. Ők pl. főzhetnének, süthetnének, oktathatnának, stb., napi 2-3 órában, óvodák, iskolák, közintézmények konyháin, könyvtárakban, tanszékeken, etc... vagy szakköröket tarthatnának persze kulturált körülmények között... kvázi ezzel is kicsit kitermelvén a saját nyugdíjuk.

    U.e. lehetséges az idősebb férfiak esetén akik pl a mezőgazdaságban, gépgyártásban osztogathatnának tanácsokat, de az oktatás mind a 2 nem esetében teljesen működhetne.

    És ennek sem kell mindig így lennie... amikor már stabilizálódik a populáció, akkor már nem kellene "kötelezővé" tenni az öregek hozzájárulását a közös "jóhoz".

    Orvosok tucatjai vallják azt, hogy ha egy felnőtt ember végigdolgozik 40 évet, majd hétfőtől nem csinál semmit, akkor a szervezet és a szellem leépülése sokkal gyorsabb!

    Az aktív életet élő idősek, élettartama, életminősége abs. jobban alakul, a passzív hétköznapokat előkéhez képest.

    Erre jön a válasz, hogy "persze, így sincs elég munkahely".
    Munka az van dögivel, csak az emberek el vannak kényelmesedve. Kétkezű munkásból óriási hiány van mindenhol.

    A helyzet megváltozott... már nem az keres többet, aki lediplomázott /és még rajta kívül vannak az adott területre 50.000-en/, hanem az aki jó szakmunkás ^^

    Példa:
    -bútorasztalos nettó jövedelme --->300.000 nettó átlag
    -művelődésszervező nettó jövedelme ---> 100.000 nettó átlag
    És a vicc az, hogy nem egy ilyen kamudiplomás még a teszkóba sem kell árufeltöltőnek. Használhatatlanok.