• BlackRose
    Ami az államot illeti én már számtalanszor elmondtam, hogy nem vagyok az állam ellen, csak a korlátolt államot szeretem, nem a korlátlant. Különben éppen James M. Buchanan az aki erről a legtöbbet tud mondani, hiszen ő a "public choice theory" apja, ő az aki legközelebb jött ahhoz a válaszhoz, hogy milyen is az az állam amely a társadalom érdekeit szolgálja (a szolga állam) és amely a társadalom felett uralkodik (a jelenlegi korlátlan hatalmú állam). Szóval azt az államot amely a társadalom érdekeit szolgálja a támogatásom 100%-át kapja, de ez ami felé közeledünk és amiben már nyakig benne vagyunk nem rendelkezik semmi támogatásról a részemről.

Ajánlom Buchanantól a "The Calculus of Consent", a "The Limits of Libery". De a tőbbi könyvét is. Az a modern állam alapjait teszi le amelyről te is álmodsz, de annak semmi köze ahhoz ami most van és amit a hatalmon levő emberek akarnak a nyakunkra tenni. Buchanan nem anarchista, Hayek, Mises nem voltak anarchisták, tökéletesen tudták mi az állam szerepe és mennyire fontos de tudták azt is amit ha átlép akkor már nem állam lesz hanem monopolista mafia.