A tervezett nyüstölendő vista változat pedig a Home Premium SP1, minden frissítésével együtt.
Minden szépen felment, driverek telepítése után, minden frissítéssel a rendszerem megkapta az 5ös osztályzatot (teljesítményindex). Ami idáig tetülassú volt, mostmár normális sebességgel ment. Nagyjából szerintem kezdi elérni az XP sebességét, kivéve, ha fájlokat másolok, mert az még mindig tragédia (kis fájloknál főleg). Játékoknál sokszor kevesebb FPS-t tapasztaltam, mint !!ubuntu!! alatt, mondjuk nem vagyok egy nagy játékos, de amiket próbáltam: GTA san andreas, wow, c&c generals ZH.
Konklúzió: Elején mondtam, amikor kijött, hogy SP2-ig hozzá sem akarok nyúlni nagyon a rendszerhez. Tulajdonképpen akkor volt igazam, mert kicsit olyan érzésem van a vistával is, mint anno az XP-vel. SP nélkül tragédia, sp1-el olyan amilyen, de aki ért hozzá, már tudja használni, sp2-vel pedig használhatóvá válik. Talán majd még le is körözi az XP-t sebességben.
Még egy apró kiegészítés: A gép védelmére Avast! home-ot használtam, majd próbaképpen 3 nap után lefuttattam egy spybot s&d-t. Az eredmény: 3 spyware. Mindegyik alacsony veszélyű, de akkor is. Nem szólt az UAC, hogy hahóó, spyware akar települni, pedig direkt nem kapcsoltam ki. Szóval van még itt mit javítani.
Persze csak hogy a végére leöljem az egész hozzászólásom, ezért hozzá kell tennem, hogy egy hét után idegrohamot kaptam a vistától, mert nem esett kézre ubi után. Amikor töröltem, és visszahoztam a jól megszokott ubit, az egy dolog, hogy nekem megkönnyebbülés volt, de amikor suliból hazaérve anyám azt mondta, hogy "na végre letörölted azt a szart", na az bőven több mint jó volt. Elszoktam már én a windózosditól, de ettől független nem fikázom a vistát. Alakul. De még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy beérje az XP-t, vagy akár egy jól belőtt linuxot.