• rotaboy
    #51
    Látom te közgazdaságot tanulsz, vagy tanultál. Nagyon vágod ezt a témát. Azért ha kicsit el távolodsz a tanultaktól, és messzebbről nézed az egészet, nem veszel el a részletekbe, akkor meglátod hogy lényegében csak a hitről szol az egész. Hogy az egyén mit hisz az adott piacról, fizetőeszközről. Lehet a piac akármilyen jó, egy üzlet akármilyen kecsegtető, ha az abban résztvevők nem bíznak nem hisznek egymásban egymás értékében, nem lesz üzletkötés, és mint tudod enélkül nem is létezik piac. Se fekete, se fehér, se szürke, se szabad.
    A hit évmilliókkal előzi meg a kereskedelmet, a piacot, vagy a pénzt.
    Már a majmok elődei is hittek, bíztak, valamibe, ezért genetikailag örököltük ezt. Ebből alakult ki a kereskedelem. Erre épül a piac. Ez tartja fen a pénzt.
    De a pénzben való hitünk más erőforrásokat is felemészt. Köolaly, üveg, acél, búza, fa....
    Ráadásul a teáltalad oly nagyrabecsülést piac, a mai világunkban kizárólag a pénztől függ. (legalábbis nagyon sokan ezt szeretnék és nagyon sokan el is hiszik ezt)
    Már rég nem tényező olyan mértékben a piacon a valós dolgok mint 150-200 évvel ezelőtt. Ezért teljes mértékben eltorzította a pénz a piacot. Már nem azt a szerepet tölti be a piacon a pénz amire létrejött. Nem közvetítő közeg, hanem erőforrás, de olyan erőforrás ami virtuális. Nem lehet gyakorlatilag semmire használni. Csak a hit tartja életben. De messze túlértékelten. Ez az amit nekünk, mint egy vámot, vagy adót meg kell fizetnünk.