• rigidus
    #49
    > Akkor mi a tőke ha nem termelőeszköz, mert ez nagyon érdekel?

    Roviden:
    - A penz az emberi munkavegzes altal megtermelt javak csereerteke a vasarloi forgalomban, igy a penz valodi fedezete az az emberi eletero.
    - Ha a penz felhalmozodik valahol ugy, hogy a halmozo (a tokes) sajat eleterejebol keptelen volna azt az emberi eleterot beszolgaltatni a forgalomba aminek a fedezetet birtokolja, akkor azt a halmozatot (toket) fedezet nelkul birtokolja.
    - Ha a toket birtoklok oly mertekben halmozzak fel egyoldaluan a forgalomban levo ertekcserelo eszkozt (penzt), hogy a forgalomban hiany keletkezik belole, akkor a vasarloi forgalom kiszolgaltatotta valik a tokevel szemben.
    - Akik letfenntartasa a tokevel szemben kiszolgaltatott (nem onellatok), azoknak az egyetlen eletbenmaradasi lehetoseget csak a toke biztosithatja.

    (Ugye senki se vak es latja, hogy eppen ez a folyamat zajlik: az onellato csaladok "= az ellenseg" felszamolasa es kiszolgaltatotta tetele a tokevel szemben)

    Tehat, a toke az az ertekcserelo kozeg halmozata melynek a fedezetet mas emberek eletereje biztositja. Magyarul, a tokes tarsadalom egy matematikailag kidolgozott es szamokkal vegrehajtott rabszolgatarto tarsadalom.

    Csak emlekeztetoul: ez, es ennek a matematikai modelljei mind benne vannak az altalad "agyon olvasott", "agyon tanulmanyozott" konyvben. Es, hogy fokozzam: eppen errol szol!