• rotaboy
    #41
    Akkor mindannyian egyet állítunk ezek szerint, eddig még nem volt szocializmus és kapitalizmus sem. Pontosabban nem volt ezeknek megfelelően működő társadalom.
    Ami szerintem nem baj, mert mindegyik ezer sebből vérzik, jóllehet ha működne mindegyik jobb lehetne a mai rendszereknél. De ha a tudást hagyjuk szabadon áramolni, és nem csak elfogadjuk a mostani gazdasági, politikai és társadalmi berendezkedéseket, hanem azokon tevékenyen változtatunk, megfelelő megfontolással, akkor jobbá tehetjük a jövőnket.
    És itt vissza kanyarodhatunk a cikk eredeti témájához. Ha nem hagyjuk, hogy az innovációt és a tudást csoportok, uralják, akkor és csak akkor van jövőnk. Nem lehet tőkének tekinteni egy felfedezést és annak gyakorlati hasznából kizárni másokat. De emelet kötelességünk hogy ha valamit feltalálunk azt átadjuk másoknak, hogy a munkájuk, életük során ebből tőkét kovácsolhassanak. Ezáltal olyan termelőeszközt adunk a kezébe aminek nincs erőforrás igénye. Eböl is látszik, hogy a piac nem mindenható, nem lehet mindent a piacra bízni és nem lehet mindent piacképesnek tekinteni. Vannak köztulajdonú dolgok és ezek között is első helyen kell szerepelnie a tudásnak és a szabadságnak.