• BlackRose
    Ha egy szigeten vagy és éhezel és arra jár egy nyúl akkor mit fogsz csinálni, leülsz vele komázni és a véleményét kéred a világról és a természetről, vagy megsütöd és megeszed? Minden élőlénynek a túlélés a fő "feladata" az embernek is, a különbség az ember és az állatok között, hogy az ember az értelmét alkalmazza és csak végső esetben viselkedik ösztöne szerint, az állatok viszont ösztönük szerint viselkednek. Ha nem vagy éhes, nem fázól és van tető a fejed felett, akkor kezdesz más dolgokat is értékelni addig nem. A kék és, zöld fű stb. a Serengeti zebrái és oroszlánai csak akkor jelenthetnek neked értéket ha nem vagy éhes, nem fázol és tető van a fejed felett. Persze van aki akkor sem fogja értékelni, van aki a számítógépet jobban értékeli vagy a SUV-ot. Különben ne felejtsd el, hogy a Serengeti, Denali és a világ legtöbb vadon részei nem is lennének elérhetőek az ember számára, hogy élvezze és gyönyörködjön bennök ha nem lett volna ez a technológiai fejlődés. Csak 100 évvel ezelőtt legtöbb ember életében ki sem mozdult a falujából vagy annak közvetlen környezetéből. A technológiai fejlődés tette lehetővé azt, hogy élvezd a világot, hogy egyáltalán legyen időd ilyen dolgokra mert elődjeink csak 100 évvel ezelőtt látástól vakulásig dolgoztak, hogy életben tudjanak maradni. A többi élőlény élete nem jelentéktelen az ő szemszögükből és mindent el is fognak követni amit csak tudna és amire ösztönei vezérlik őket, hogy életben maradjanak. De ennek nem sok köze van az emberhez, az ember ha értékeli a körülötte levő világot akkor megfogja azt védeni, a környezetet amiben élünk meg kell védeni. Én nem szemetelek egy picivel sem többet mint amennyit muszáj és nem is pazarolok, mert nem is akarom fizetni amit nem muszáj. Ha mindenki úgy élne mint én a földnek nem lenne semmi gondja, de az nem jelenti, hogy abszolútista világfelfogást és saját értékrendet fogadjak el. Én akarom, hogy holnap legyenek erdők, tiszta folyók, és állatok de nem akarom, hogy ne legyen civilizáció vagy, hogy a középkorba mennyünk vissza és napi 20 órát nehéz munkát csinálni azért, hogy megmaradjunk. Az ember a kényelmet és a telitett életet értékeli a legtöbbre és ezért feláldoz minden olyan dolgot ami nélkül meglehet. Sajnos néha ennél többet is, de ez nem gazdasági hanem politikai kérdés. A szomszédod udvarába nem szemetelsz... miért szemetelsz ott ami senkié. Miért van valami senkié? Ha pedig ott szemetelsz ami közös vagy állami akkor miért engedi ezt meg a közösség vagy az állam. Megsúgom, mert leszarták a tulajdonjogot, azok döntenek akiknek semmi közük hozzá akik nem ott élnek vagy holnap már nem ott fognak élni. Ezért van szemetelés és pazarolás. Nem pedig azért mert én 300W számítógéprendszert használok.

Ami a légkondikat illeti... a légkondi kényelem kérdése a számítógép vagy munka vagy szórakozás. A kényelem mindég magasabban van értékelve az átlagember részéről mint a szórakozás vagy a munka és ezért is nem azt kérdőjelezik meg előbb, hogy sokat fogyaszt. Ez semmi más mint praxeológiai alapkérdés.