shabba#26
Azok az LCD-k egészen más területre készültek, nem TV, multimédia felhasználásra. De mostanában demóznak techológia vásárokon az LCD gyártók 4K-s készülékeket, persze szintén nem mainstream felhasználásra. Oda azért még soká fog elérni, ráadásul tartalom sem igazán lenne rá, ami képes lenne kihasználni.
Egyedül a digitális mozi szabvány az ami ma ekkora, 4K-s felbontást tud felmutatni, viszont azt nem otthoni használra tervezték, hanem digitális mozitermeknek. Én még nem igazán olvastam arról hogy annak a szabványnak készülne egy lightosabb, otthoni felhasználására szánt 4K-s változata. Az eredeti szabványból meg nem nagyon hiszem hogy egyhamar otthoni szabványt lehetne csinálni, mivel 300 Mbps feletti bitrátájához erősen 500GB körüli korongokra lenne szükség, az pedig széleskörű elérhetőséggel még elég távoli jővő.
Az UHDV 8K-s felbontása pedig pláne távoli jővő, az NHK 2025 előtt nem igazán valószínűsíti az elérhetőségét. És ha akkor el is startol onnantól még legelább egy évtizedbe, ha nem többe bele fog telni mire szélesebb körben elterjed, ahogy a HD-nek is kellett ennyi idő. 2-3 évtized múlva pedig a lemezes technológiák már talán csak ugyanolyan emlékek lesznek, mint mondjuk ma egy floppy. Az UHDV 600 Mbps körüli bitrátája mai szemmel még nagyon magasnak tűnik de 2-3 évtized múlva mire elérhetővé válik, az akkori hálózati technológiákkal már nem lesz akkora kihívás. Addigra szerintem már rég online alapú lesz a filmterjesztés.