Ghoosty#117
Mostanában nem tudom mikor jutok géhez, hogy írhassak, szóval ritkán fogok írni és akkor se sokat.:(
A példát a következő okból hoztam fel.
1. A pénz multiplikáció független a bankrendszertől, az a hitel létezésének következménye. Még akkor is bekövetkezik, ha nincsenek bankok, csak egymásnak adnak hitelt az emberek. Ez utóbbi esetben a lehetséges multiplikációnak csak egy kisebb része fog megvalósulni, de lesz.
2. A másik, hogy független a pénz típusától is. Lehet az high powered money és lehet önmagában értékkel bíró arany is.
3. A fizikai pénzből nem lesz rögtön sokszoros mennyiségű hitel, hanem fokozatosan lépésről lépésre.
"Fizikai aranypenzrol volt szo, nem? A peldaba a "fizikaisagot" te akartad belevinni, mert ala akartad asni azt a kijelentesemet miszerint a bankban IGERET es nem VALOS PENZ van. Ezert jottel elo az aranypenzes peldaval, es gondoltad majd jol bemutatod hogy lam-lam fizikai penz eseten is mukodik a multiplikator."
Minden egyes hitelfelvevő megkapta fizikailag az aranyat, tehát 10.000 aranyból kifzettek 100.000 aranyat. A betétesek meg mind bevitték a fizikai aranyat.
Az betétes kapott egyedül ígéretet arra, hogy majd visszakapja a pénzét. És ha jól csinálja a bank vissza is kapja. Erről a menedzselésről szól az egész bank bussiness. A központi banknak meg az a dolga, hogy elegendő legyen a pénz ezekhez a tranzakciókhoz. Ahogy növekszik az előállított termékek mennyisége, úgy kell növelnie a gazdaságba kerülő pénz mennyiséget.
Ezért írtam, hogy ezt ültesd át a mai rendszerre előítéletek nélkül.
A fentiekből következően nem értem, hogy hogyan képzeled a 100% tartalékrátát?
Definícióból adódóan központi bankra alapból értelmezhetetlen. De mondjuk egy hasonló fogalmat ki tudok találni rá. Azonban ha 100% akkor azt jelenti, hogy ő nem ad ki hitelt.
"Tehat az egesz rendszer IGERETEKRE epul, es csak az tartja mukodesben, hogy MEGBIZUNK a bankban."
Mint ahogy az összes kölcsön/hitel pont az ígéreteken alapszik, bankok nélkül is. Eddig úgy vettem észre, hogy a hitellel magával nincsen problémád.