Ghoosty#113
A tartalékrátának semmi köze a központi bankhoz. Az csak annyit mond, hogy a betétek hány százalékát nem lehet kiadni hitelbe. Ezt felügyeli a központi bank. Ha a bank ezt részt készpénzben tartja a saját széfjében az is megfelelő.
100% tartalékrátával gyakorlatilag nincs hitelezés. Elméletileg lehetne 100%-de semmi értelme.
"Ha fizikailag létező aranypénz forog a rendszerben, akkor abban a pillanatban hogy a bank a 10.000 aranyból 1.000 aranyat befizet (fizikailag beszállít) és 9.000-t meg kiad hitelbe, a betétesnek a pénzét szó szerint lenullázta. A betétes pénze ebben a pillanatban nulla. Mert a bankban egy szem arany sincs.
Ezért hülyeség az amit írsz, hogy: "Az lesz a vége, hogy 10.000 kezdeti aranyból a végén 100.000 forgalomban lévő arany lesz.""
1. Nem kell befizetnie, csak nem adhatja ki hitelbe.
2. Félreérthetően fogalmaztam asszem. Ugyanis bármikor az ügyfél rendelkezésre kell bocsátani. Aki kiveszi elkölti, majd az arany új tulaja visszarakja a bankban. Ez kicsit elvont, ezért nem lesz meg soha a 10 szeres szorzó, de nagyságrendileg igen. Ennek a menedzselésével járó nyereséggel még te is egyetértettél.
Most próbáld meg előítéletektől mentesen átültetni ezt a mai pénzrendszerre. Ha sikerül, akkor beszélgethetünk tovább, ha nem, akkor én belefáradtam és kiszállok és éld tovább az életed a túlmisztifikált tartalékrátával együtt.