• remark #112
    "Világosíts fel, hogy a példámban kinek az aranya nem volt valós? Ki hibázott és hol? (nem volt se központi bank, se elektronika, se papírpénz)

A példámban aranyat adott tovább(nem ígéretet), önmagában értékkel bíró pénzt."

2 dolog miatt nem jó amit mondasz:
    -Egyrészt a példa maga hibás. Lejjebb elmagyarázom hogy miért.
    -Másrész olyasmiről akarsz meggyőzni aminek nem állítottam az ellenkezőjét. Te arról akarsz meggyőzni (rossz példával, de gonolom a szándékodat jól ítélem meg) hogy a pénz multiplikátor létező és természetes dolog akkor, ha a tartalékráta nem 100%. De én nem állítottam az ellenkezőjét, én az mondom, hogy a tartalékráta lehetne akár 100% is.

A példád a következőkben téved:
    Ha fizikailag létező aranypénz forog a rendszerben, akkor abban a pillanatban hogy a bank a 10.000 aranyból 1.000 aranyat befizet (fizikailag beszállít) és 9.000-t meg kiad hitelbe, a betétesnek a pénzét szó szerint lenullázta. A betétes pénze ebben a pillanatban nulla. Mert a bankban egy szem arany sincs.
    Ezért hülyeség az amit írsz, hogy: "Az lesz a vége, hogy 10.000 kezdeti aranyból a végén 100.000 forgalomban lévő arany lesz."

"Ha ezt tisztáztuk, léphetünk tovább."
    100% tartalékráta mellett a kereskedelmi bankok a központi bank hiteleinek közvetítőjévé válik.
    Húzós hetem volt és fáradtan nem találom azt az eredeti kijelentésemet amit itt most magyaráznom kellene. Azaz nem tudom még mit kellene most hozzátennem. De nem fogok leírni neked egy alternatív pénzrendszert A-tól Z-ig, ez biztos.
    A pénzrendszer azon a pontjai, amiket kritikával illettem, kritikát érdemelnek, attól függetlenül hogy le tudom-e vezetni 2 mondatban az ideális alternatív pénzrendszert, vagy nem.

"Stabil az infláció? Igen (Infláció Hollandiában, 2002-2008-ig sorban. 3,4 ; 2,1 ; 1,4 ; 1,7 ; 1,4 ; 1,6)

Alacsonyabb, mint Magyarországon? Igen

Akkor hol a hiba abban, amit állítottam?"

Te azt allitod hogy az MNB gazdasag stabilizacioja erdekeben mukodik, en meg azt mondom hogy nem. Ennyi a velemenykulonbseg. De ezt mar leirtam, sot meg is indokoltam: minden attól függ hogyan definiálod a stabilizáció szót.