• Kotomicuki
    #6644
    Tengeren túli ellátáshoz konvojt is kell gyártani és azt folyamatosan védeni - így simán ki lehet véreztetni a legerősebb koalíciót is, ha sikerül egy, a fővárosaikkal semmilyen szárazföldi kapcsolattal nem rendelkező területre csalni a főerőiket (a Csatorna ehhez kevés és túl jól őrzött...). Piszok sokáig tart ezek gyártása és ha pl. az USA-val akarsz Európában, vagy Ázsiában vitézkedni, akkor folyamatosan 1000 szám kell őket gyártani - megvédeni, szinte lehetetlen őket, mindig lesz veszteség - ami politikailag demoralizáló hatású is az országra nézve... - , legfeljebb ennek mértékét lehet csökkenteni.

    A köztes, magasabb parancsnokságokat ki kell tolni a távoli front irányába, hogy tőlük, közelebbről kaphassák a csapatok az ellátmányt, és ahogy a kolléga írta: ezek vezetői posztjaira logisztikai varázsló tulajdonsággal is rendelkezők kerüljenek.

    Az officer ratio "csak" a csapat hatékonyságát, morálját befolyásolja: ha ez magas, akkor tovább és eredményesebben küzdenek a harcmezőn - egy jó parancsnokkal a hátukban. Tehát a rendelkezésre álló ellátmányt és magát az élőerőt "gazdaságosabban", hatékonyabban használjál fel.

    Ha tartósan kell kietlen vidéken hadakozni, akkor megérheti egy ellátó "csatorna" létrehozása is: a kikötő - ha kell - és egy, a frontra vezető tartománylánc infrastruktúráját megnövelni, hogy azon a részen az ellátmány és a szárazföldi csapatok gyorsabban, nagyobb tömegekben tudjanak haladni. Ha békét kötsz, de tudod, hogy pár éven belül háború fog kitörni, akkor azon határsávot is meg lehet "erősíteni" így: a jobb infrastruktúrával rendelkező részen jobban is harcolnak a csapatok - de az ellenfélé is, ha elfoglalja ezeket. Erre jó példa a Brit-Olasz párharc afrikai hadszíntere, ahol hónapokkal lehet lerövidíteni a csapatok frontra való kiérkezését és így magát a hadműveletet is, ha előre fel vannak javítva a kritikus tartományok "áteresztő" képességei - de a Szovjetunióban sem hátrány, ha van ilyen (mindkét fél részéről).

    Egy-egy szigeten - amit támadnak, azt különösen: így jobban, hatékonyabban lehet védeni és sokkal nagyobb veszteségeket lehet okozni az ellenfélnek - érdemes maximumra húzni a kikötőt, a repteret, a légvédelmet és a "közlekedést" - meg majd a radart is - és ezen központtal levezényeltetni a tengeri hadműveleteket: nagyobb mértékű lesz a flották regenerálódási sebessége, a tengeren is.