• ziipp
    #6
    > "Azt próbáljuk elérni, hogy a mai helyzet, amikor egy ló vontatja a szekeret átalakuljon, és sokmillió kis hangya mozgassa azt meg."
    Ez szerintem hibás hasonlat. Az egész kezdeményezés épp arra megy, 3 nagy cég szolgáltasson mindent. Tehát inkább azt lehetne mondani, hogy az eddigi sok kis hangya helyett - amik néhol üresjáratban üzemelnek -, lesz egy nagy, erős paci. Ezzel egyébként az Internet centralizálását akarják elérni, hogy egy kézben legyen minden. Így olyan mértékű információra tehetnek szert, ami semmiképpen sem kívánatos.

    > ""Semelyik intézet vagy cég nem képes erre egymagában" - nyilatkozta Prabhakar Raghavan, a Yahoo kutatója és a Stanford Egyetem számítástechnikai professzora, aki olyan internetre kötött, egyébként önállóan is működő hardvereket és szoftvereket vizionál, amelyek webes alapon, közműszerű szolgáltatásként kezelhetők."
    Számomra elég ijesztő az a jövőkép is, hogy olyan lesz ez, mint a jelenlegi közművek. (Ugyanis ezekkel rohadtul nem vagyok kibékülve.) Alternatívaként olyat tudnék elképzelni - ami szerintem egyszerűbb is lenne, mert nem igényelne olyan méretű infrastruktúra kialakítását -, hogy a mostani, sok, kisebb-nagyobb szervereket összekötnék, és a jelenlegi áramszolgálatóhoz hasonlóan lehetne visszafele pörgetni az órát. Ezzel megszűnnének az üresjáratok, de nem kéne tartani annyira egyeduralomtól.

    > "A szoftverek és a szolgáltatások egymástól nem elválaszthatók. [...] Fizetés helyett pedig magánszféránk egy részét is feladhatjuk, személyes adatainkkal, regisztrációval kiegyenlítve a számlát."
    Ezek is elég problémás mondatok. Nem tagadom, rengeteg előnnyel járnak ezek a felhők, csak nehogy aztán a nagy szabadság a visszájára forduljon, és a fogyasztók teljesen ki legyenek szolgáltatva ezeknek a hatalmas mamutcégeknek. Pl. Microsoftból kiindulva, fizetsz azért, hogy a felhőket használhasd, de csak megfelelő programokkal vagy képes csatlakozni, amikhez újabb és újabb feltételeket kell elfogadni.