halgatyó#13
Az is nyilvánvaló, hogy az ilyen nagylétszámú "civil szervezetek" erősen a háttérből szervezettek és segítettek.
A roppant pénzmennyiséggel rendelkező háttérhatalom segíti ezeket sajtótámogatással, pénzzel, direkt ilyen célra kiképzett ügynökökkel, és megintcsak pénnzel! NEHOGY AZT HIGGYE BÁRKI IS, HOGY EZEK TELJESEN ALULRÓL SZERVEZŐDÖTT, EGYSZERŰ DOLGOZÓ EMBEREK ÁLTAL LÉTREHOZOTT SZERVEZETEK!
Én a saját tapasztalatomból tudom, hogy milyen egy alulról szerveződött igazi civil mozgalom. Egy ilyen, telesen alulról, a megtaposott és feldühített dolgozó emberek által létrehozott civil szervezetnek a következő alapvető jellemvonásai ill. gyenge pontjai vannak:
-- Az állandó pénzhiány, a tagok által összeadott pénz többszörösét is el lehetne költeni ügyvédre a különböző beadványok (pl. AB) elkészítéséhez, nem is beszélve egy nemzetközi (Strassburg) beadványról... ez utóbbira gondolni sem nagyon érdemes
-- Állandó időhiány! A tagok ugyanis keményen dolgozó emberek, és nem a mások verejtékéből busás hasznot húzó rohadéksöpredékdisznók. Nekünk este, fáradtan, az egyéb munkáktól és elintéznivalóktól elvont időt kell az összejövetelekre fordítani. És a napi munkánk általában több mint 8 óra.
-- A tagok kifáradása, ami egyeseknél hetek alatt, másoknál évek alatt következik be.
Ebből adódik egy eléggé nagy fluktuáció, és a tevékenység lassú csökkenése, majd elhalása. Sok ilyen kis civil szervezet lehet, amely más csak nevében létezik, és senki sem hallott róluk.
-- A nyilvánosság hiánya, vagy jelentős visszafogottsága, a megnyilatkozások sajtóbeli "megvagdosása", a nyomósabb érvek rejtélyes eltűnése, a demagóg, gyenge szar érvek jelennek meg a sajtóban.
-- Nem bizonyítható, de szinte biztos: a beépített emberek megjelenése, akik aztán valakinek, ismeretlen figuráknak ism,eretlen céljait szolgálják. Nem biztos, hogy ezek rosszak, legalábbis kezdetben aligha akarnak feltűnő változásokat. Csak később, lassan félrehúzhatják a civil szervezetet.
Persze még az is elképzelhető, hogy ezek lesznek a húzóemberek... ha ez valakinek a háttérben előnyös, vagy valami hasznot tud belőle fabrikálni. Csak engem zavar kicsit az a tudat, hogy az erőfeszítéseink esetleg nem azt a célt szolgálják, amit szeretnénk.
Ez ellen csak alapos odafigyeléssel lehet valamit tenni. Valahogyan el kell érni, hogy a beépített emberek (biztosan vannak!) legalább anyyi hasznot hozzanak a szervezetnek, mint amennyi problémát okozhatnak... de biztos recept szerintem nincs.
-- Különösen problémás a kulcsfigurák kiszállása és eltűnése, elérhetetlenné válása. Ugyanis ekkor a civil szervezet gyakorlatilag megszűnik, a tagok egymást alig ismerik, ha a pár kulcsfigura szervezte be őket...
Nomeg ezeken kívül sok apróbb probléma is van, pl. a találkozók helyszínének biztosítása, a könyvelés végzése, a viták (radikálisok és mérsékeltek mindneütt vannak), stb..
Mindezen problémák teljesen távol állnak néhány "civil" szervezettől!
Ezekről pár szót a következő hozzászólásomban szólnék.