#3"...Ugyanakkor a beteg korábbi egészségügyi kórtörténetének adataihoz is hozzá lehet férni, amivel kiszűrhetők az ismételt vizsgálatok is. Az elektronikus TAJ kártya bevezetésével az ellenőrzés is egyszerűsödne..."
Nem biztos, hogy örülnék neki, ha a fogorvosom, vagy a szemorvosom a kórtörténeteimben turkálna... Szerintem a fogorvosomnak semmi köze a nőgyógyászati vizsgálataimhoz!!! Szeretném, ha adott betegségem kórtörténetét csak az az orvos ismerhesse, aki az adott bajommal foglalkozik.
Én a fővárosban lakom, itt ez nem annyira lényeges, de vidéki ismerőseimtől tudom, hogy a kistelepüléseken lakók inkább beutaznak a nagyobb városi kórházba felíratni maguknak a fogamzásgátló tablettát, mert ha a helyi háziorvoshoz megy, onnan 10 perc alatt az egész falu értesül, hogy ő mit íratott fel magának...
Ezt eddig megtehette anonym módom, nem szerzett róla tudomást sem a helyi háziorvosa, sem az asszisztens... De ezután BÁRHOVA megy, a kártyán ott a "kórtörténete"... Sőt, el sem kell mennie a háziorvoshoz évekig sem, mert az a kártyaszáma birtokában akármikor belenézhet a központi nyilvántartásba!!!
Azért ezt felháborítónak tartom!
Úgy gondolom, hogy ez a tervezet éppen nem a betegek személyiségi jogait erősíti, hanem még a meglevő keveset is teljesen lenullázza!