• Komolytalan
    #42
    "nézz rá a nézettségi mutatóira ezeknek a műsoroknak. ilyeneket értelmes ember nem néz. itt mégis nézik. én sem hiszek a közvéleménykutatásban, biztos, hogy messze nem pontos adatokat közöl."
    Messze nem pontos adatokat? Kezdjük ott hogy a nagy számok törvénye, meg az egész statisztika csak _homogén_ halmazok esetén működik. Heterogén halmazokra max random-gráf meg hasonló elméleteket lehet alkalmazni, de az teljesen más káposzta, és nem fogja neked kihozni a végén hogy győzikét 2 millióan nézik. A népesség enyhén szólva heterogén. Már eleve munkakörből több van mint 1000, és ez még csak 1 tulajdonság (pl TV paprikát nagyobb eséllyel néz szakács mint atomfizikus). Kb ugyanígy csillió fajta hobby, érdeklődési kör, stb. Ezt akarják egy 1/10000 méretű mintán mérni egy halál pontatlan méréssel - még az 1000 ember TV nézési szokásait se lehet úgy kimutatni, hogy nem azt vizsgálják, hogy az illető a TV előtt ül-e, hanem erre külön távrángatót kell nyomogatni nekik. Szóval a nézettségi statisztika egy nagy büdös kamu, semmi más. Így én is tudok mérni, mint az AGB, még olcsóbban és pontosabban is, tessék jelentkezni. Lemegyek a fodrászhoz, megkérdezek 5 embert mit nézett előző este, aztán felszorzom 2 millióval az egyes értékeket :-)

    "VISZONT valahogy fogynak az olyan újságok, mint blikk és bors, és még arra is van pénzük, hogy félperces reklámokat adjanak le a tv-ben arról, hogy épp hánytízmilliót lehet velük nyerni."
    Persze, fogynak, vagyis nyomtatják őket bőszen (elég sokat visszavisznek bezúzni mindenből). De ha megnézed a példányszámot, azért messze nem olyan hatalmas, hogy milliós győzike nézőszámra lehessen belőle következtetni. Csak a politikai lapok mellett tűnik soknak, amit ugye nagyjából nem olvas már senki se. Ha az ember odamegy az újságoshoz napi lapot venni (sokan vesznek pl utazáshoz újságot), akkor mit vehet? Politikai lap (fúj) vagy pletykalap. Más nincs.

    "ugyanez a réteg, pedig abszolút elképzelhető, hogy nézi ezeket a műsorokat is, már amennyire műsornak lehet ezeket nevezni."
    Persze, elképzelhető, ahogy az is elképzelhető hogy mindjárt felhív Claudia Schiffer, hogy szüksége volna egy finom masszázsra, nem-e vállalnám. Csak ugye más dolog az hogy valami elképzelhető, meg az hogy tény, ahogy a "műszeres nézettség mérést" manapság kezelik. Tudod mi a tény? Amit egy regisztrált adatbázisban mérsz, hogy XY ekkor loginolt be, és ekkor szűnt meg vele a kapcsolat. A többi az csak feltételezés. Jó pénzeket lehet(ett) keresni pl webaudit logok manipulálásáért régebben. Nem mondom hogy külön szakma, de azért költöttek rá a népek szépen.

    "és igen, a fő gond valóban ott van, hogy 89-ben csak látszólagos dolgok történtek, a bűnösök nem nyerték el büntetésüket, RÁADÁSUL minden további nélkül a mai napig létezhetnek úgy, hogy nincs is közfelháborodás"
    Jó, azért jegyezzük meg, hogy 89-ben volt egy mittomén 250ezer fős hadsereg Magyarországon, ami külső és belső ellenség ellen volt felesküdve, ha érted mire gondolok. Azért nem lehetett felhúzni az első fára a komcsikat - ahogy azt kellett volna -, mert ez a megállapodás részét képezte, hogy átadják a hatalmat, de nem lehet őket bántani. Ma meg van egy 100 fős fegyveres félkatonai zsoldos szervezet (valami I betűs security, biztos tudod mire gondolok), akik miatt megintcsak nem lehet őket felhúzni az első fára. Szóval nem birkaság forog itt fenn, hanem van aki szeretne élni holnap is, mert az asszony nehezen tudná megmagyarázni a gyereknek, hogy apa nem jön többet haza.