Zen haikuk; koanok; szufi bölcsességek
 • Kakuda
  #122
  #112 folytatás

  "...De amint felfedezed, hogy éberséggel túl tudod tenni magad - már KINT IS VAGY. És megszűnt a fej monopóliuma. A fej a testhez tartozik. De te annál több vagy. A fej a test egyik része... hozzá tartozik, a fejnek szerepe van a test működésében, a test fenntartásában. A fej nagyszerű, a fej jó...
  A palack régi és értékes, de csak akkor, ha tudod, hogy mire kell használni - ha ismered a titkot.
  Mit csinálok én, amikor hozzátok beszélek? - Használom a palackot.
  Amikor Buddha tanít, ő mit csinál? - Használja a palackot. A palack fantasztikusan jó, értékes - meg kell őrizni... De nem kell oda bemászni, és ott fogságba esni, és aztán minden energiánkat arra pocsékolni, hogy onnan kiszabaduljunk... mert úgy az egész élet csak káosz.
  Ha egyszer megtanultad a módszert - már kint is vagy. Szabad vagy, és felfedeztél egy új világot. A felszabadult ember gyönyörű jelenség. Én ezt értem az alatt, hogy 'válj bárányfelhővé' - szabadulj ki a fej börtönéből. Te el sem tudod képzelni, hogy az milyen... hogy milyen a mély csönd, amikor fejedben megszűnt az állandó zaj. Az elméd ott lesz, de te nem leszel oda bebörtönözve; a megrögzött elképzeléseid eltűnnek. Az ilyen fej már nem probléma - hanem akkor az már egy fantasztikus, ragyogó szerszám, a legtökéletesebb számítógép a világon. Bonyolult, hatékony és gyors, egyszóval: gyönyörű. Csak használod, és élvezed a használatát.
  Mond, honnan vetted azt, hogy az elme te vagy? téged félrevezettek!
  Valószínűleg nem tudod, de Japán egyes részein, ha megkérdezel egy öreget: 'Mond, hol gondolkozol?' - akkor az öreg a hasára mutat... mert nekik ezt tanították. Nekik a gondolat központja: a has. Amikor az első európaiak elérték Japánt, nem hittek a fülüknek. Az egész ország azt hitte, hogy a gondolat a hasból ered.A nyugati elképzelés szerint, az ember a fejben él.. Japánban azt hitték, hogy a hasban... azóta meggondolták magukat...
  De volt más tradíció is; például Lao Tzu azt mondta: "A gondolat a lábfejből származik...", ezért a taoista yoga azt mondja: 'szálj ki a talpadból, mert onnan ered a képzeleted.'


  Mi a valóság? A valóság az, hogy te mindezeken túl vagy. Ezeknél több vagy. De kapcsolatba hozhatod magadat a tested bármely más részével is; a fej a nyugati rögeszme... a has a keleti rögeszme. Biztosan hallottál D. H. Lawrence-ről - ő úgy hitte, hogy az ember a nemi központon keresztül gondolkozik. "Az igazi központ: az ivarszerv, - mondta - nem más."
  Ezek, mind elméletek - egyformán tévesek, és egyformán helyesek. Nem kell köztük választanod. A szemtanú - az, aki figyel - az mindezeken túl van. Az ott van a testben, a test körül, és a testen túl...Ha tested valamelyik részét előnyben részesíted, akkor azt fogod hinni róla, hogy az a központ.


  Nem kell a fejből kimásznod, mert sohasem voltál ott bent. A liba kint van - sohasem volt a palackban. Figyelj, és emlékezz! - csak ez a feladatod. A figyelem. Ne ítéld el gondolataidat. Mert ha ítélsz - elveszted a figyelmet. Ha felméred, ha elemzed őket - már nem lehetsz éber. Ha megjegyzéseket teszel, akkor lemaradsz a lényegről. AMIKOR FIGYELSZ, AKKOR CSAK FIGYELJ, ne gátold a folyamatot. A gondolatok sodródnak az elmédben: felbukkannak, mint a buborék a víz felszínén... és te ülsz a folyam partján, és FIGYELSZ. A folyam megy a maga útján tovább; habzik, kavarog, halad... Ne fűzz hozzájuk kommentárt; Ne mond, hogy 'ez jó!'; ne mond, hogy 'ez rossz!'; ne mond, hogy 'ennek nem lett volna szabad megtörténnie!'; ne mond, hogy 'annak úgy kellett volna lennie...!'
  Ne mondj semmit - csak figyelj! nincs szükség megjegyzésekre. Te nem vagy bíró, csak megfigyelő vagy. Mert csak így látod, hogy mi történik ott.


  A folyamatot figyelve, egyszer csak túltetted magad... a liba kint van... szabad.
  És ha ezt tudod - te is kint vagy, és kint is maradhatsz. Szabadon mozoghatsz ezen a Földön, mert nem kell cipelni egy nehéz fejet. Látod, így kell levágni a fejedet. Mindenki a másik fejét szeretné levágni, de az nem segít. Különben is azt már réges-régen gyakorlod, s már sok fejet le is vágtál. Most vágd le a sajátodat! Fej nélkül... az egész élet mély meditáció.