Software rendőrség,Szerzői jogsértés
  • Zóanagyvarázsló
    #80
    1. Az általad írottak továbbra is az eltérő vélemények létjogosultságát vonják kétségbe, logikailag súlyos összemossáokat is tartalmazva, hiszen e logika mentén egymás mellé kerül az abandonware játékot leöltő és a szelelmi termékért "elvből" nem fizető, éjjel-nappal letöltő egyén is. Amikor pedig ez az érvet am últba visszamenőleg is akarják alkalamzni, az tényleg olyan, mint egy 12 éves gyerek csoki lopására irányuló "csínyét" (mely temrészetesen tényleg nagyon csúnya dolog) összemosni egy autótolvajéval.

    Inkább egymás érveit kell meghallgatni, nem csípőből elutasítva a meghallgatást, magunkat védeni egyes nem tetsző, csípős szavaktól. De itt még mindig nem ez a téma. Senkinek nem kötelessége erkölcsileg helyesnek tartania a saját tetteit, és részedről jogos is, ha emiatt valakinek hiteltelennek találod a mondanivalóját. De ettől még ő elmondhatja, mást érdekelhet, és mint mondom, vannak ám fokozatok is, senki nem fél perc alatt áll át a warez a teljes legalitásra. (Persze azt is lehet kritizálni, aki hirtelen megtér, és így osztja ak orábbi "cinkosait", de ez inkább a téma személyes síkon való kezelése, s nem érvekkel való kitárgyalása.)

    2. A magáncélú másolás is bűncselekmény, ha szoftverről van szó. Film, zene más kérdés, de várhatóan ez változni fog, és szerzői jogilag mindenképpen kifogásolható a kérdés (na meg a méltán népszerű torrent ugye már nemcsak leöltést jelent, de jogsértő megosztást is). Tényekről van szó, és akár a warezpistik is kimondhatják ebben a topikban egymás felvilágosítandó az igazságot, mert erről van itt szó.

    Mellesleg két szempontból is kár fennakadni a lopás szón. Egyrészt jelen esetben egy termék jogosultság nélküli, fizetést megkerülő használatáról van szó, ez pedig logikailag nem áll messze a lopástól. Másfelől manapság filmek, játékok kapcsán is rendre felmerül, hogy ki lopott kitől (ötleteket, stílust, tehát szintén szellemi termékről van szó), de ilyenkor a warezpistik mégsem tiltakoznak egyként ugyanezen szó abszolút hasonló értelmű használata mellett. Nem kell ennyire félni ezektől a szavaktól, bár megértem, ha sokaknak piszkálják a lelkiismeretét.