• dronkZero
    #125
    "Háhá :) Látom figyelsz az apró részletekre is."

    Ja, ott lakik az ördög... :)

    "A kis tényező meg relatív. A nap 1km-re csökkenése az űrbeli mércével mérve semmi.
    Az 1km csak nekünk sok, az univerzum szintjén elhanyagolható méret."

    Ezzel tisztában vagyok, csak érzékeltetni próbáltam, hogy én mit értenék azon, hogy bármilyen tényező kicsit megváltozik. :)

    "Az a kis 400fokos emelkedés annak tudható be, hogy egy "kicsit" közelebb van a Naphoz mint mi. "

    28%-kal. Kevesebb, mint háromnegyede a Vénusz pályája a Földének. Azért az nem az 5-10% kategória.

    "Ha a jelenlegi pályától 5%-kal közelebb lennénk a naphoz, az üvegházhatás meg az átlaghőmérséklet növekedése szintén lakhatatlanná tenné a bolygót."

    Na! A bolygó pályájának semmi köze az üvegházhatáshoz, helló! Max a beeső napsugárzás mennyiségéhez.
    Szerintem 5% még nem lenne gond. Legfeljebb nagyobb lenne a sivatagok mérete. Na ez sem igaz, mert ahol alegtöbb napfény jön, ott kurvanagy esőerdők vannak.
    Szal asszem nem tudom betippelni sem, hogy mi lenne 5%-kal kisebb pályánál, de nem hiszem, hogy drasztikusan lakhatatlanná válna a bolygó.

    "Pl ha a Föld átmérjőe kisebb lenne akkor már nem tudna elég erős mágneses mezőt generálni ahhoz, hogy távoltartsa a napból érkező káros sugarakat, meg a kozmikus sugázást."

    Ja, méretben lefelé nem nagyon lehet menni, az tény, eléggé a légkör megtartásának a határán van a Föld. Node fölfelé? 2x ekkora földtömeggel? Kicsit zömökebbek lennénk, meg laposak, mint a rája, esetleg haslábbal közlekednénk szárazföldön, mint a csiga. De szerintem lenne megoldás úgy is.

    "Ha 20%-kal távolabb akkor meg a leeső hőmérsékelt tenné ugyan ezt."

    A Mars kb másfélszer van messzebb, de ha lenne légköre, lehetne rajta élet is. Kevés az a napsugárzás, valóban,de nem kevesebb, mint nálunk a tundrán. Bár az igaz, hogy _komplex_életről volt szó, arra lehet, hogy kevés már ott a Nap kraftja. Lehet, hogy nem lenne a gyatra növényekből elég táplálék a fejlettebb állati életnek, idegrendszernek...

    Szerintem azért elég tág a lakható zóna. Úgy érzem, a kémiai összetétel neccesebb. Bár a szén illetve szén-dioxid azért nem olyan ritka.