remark#10
"Na, azért valljuk be, warez van rendesen ami károsítja azt aki készíti neked azt amit letöltesz. Tudom, hogy a kiadók zsebébe megy nagy részük és, hogy 21. századi inkvizíció meg blablabla de azért nem kéne mindent tagadnunk."
Tudom hogy radikális az álláspontom, de én úgy tartom hogy az károsít meg ENGEM igazan, aki elkészíti azt a sok SZEMETET amit aztán letölthetnék a fajlcserélõhálózatokon keresztül. Megkárosít mert a Föld erõforrásainak JELENTÕS része megy el különféle agyferdítésekre (lásd populáris filmek, sorozatok, zenék döntõ többségét), és eközben meg MÁSRA NEM JUT!! De közben panaszkodunk hogy milyen kevés van X-bõl meg Y-ból! Hát vazze talán értelmes dolgokra kellene fordítani az erõforrásainkat és akkor nem lenne kevés!! (Grrrrr!)
És azok se sokkal jobbak, és ezért cinkosaik az elõzõeknek, akik a rengeteg szemét iránt aztán még bármi érdeklõdést is mutatnak, és pénzt/idõt más erõforrásokat áldoznak hogy megnézhessék/megszerezhessék ezeket a filmeket és más anyagokat.
Ennyit arról hogy ki károsít meg kit.
Az pedig, amit #4-ben írtam, az meg csak hab a tortán, hogy miközben azon igyekeznek, hogy az általuk elkészített szemétért minél több pénzt gyüjtsenek be, MELLÉKESEN kiépítik annak az infrastruktúráját is, hogy az egyébként szabad interneten csak azon anyagok (film, írás stb.) jelenhessen meg amit az Õ tartalomszu"rõjük engedélyez!
Úgy csinálunk mintha ebbe lenne beleszólásunk hogy mi megy át, es mi nem megy át az ilyen szu"rõkön! Úgy csinálunk mintha abból hogy már ma sincs semmi beleszólásunk a politikai és üzleti életbe, ebbõl nem az következne, hogy majd abba sem lesz semmi beleszólásunk hogy milyen anyagok jelenhetnek meg az interneten. Mintha arról fogadnánk el egy törvényt hogy a "lenn a téren" mirõl beszelgethetünk a szomszédokkal.
És ráadásul errõl valamiért hallgatunk, és úgy csinálunk mintha ez nem lenne fontos tényezõ. Mintha teljesen mindegy lenne, hogy a szabad sajtó után majd a szabad internetet is elveszítjük.