• BlackRose
    Vagyis röviden szerintem az emberek adják az államnak a hatáskört az alkotmány által (és nem adhatnak neki olyan hatáskört amire nekik személyesen nincs joguk - pl. nincs jogom lopni nincs jogom ölni és az államnak sem adhatok ilyen hatáskört) és nem pedig az állam adja az alkotmány által a jogokat. Az ember a személy az aki előbb volt az ember az aki alapította és működteti az államot és ezért az állam csak azt csinálhatja amire az emberek felhatalmazzák, de olyan keretek között amelyekre maguknak személyesen is joguk van. Jogom van védeni az életem és vagyonom, mivel az állam ebben segíthet akkor felhatalmazom, hogy védje életem és vagyonom, és ezért áldozok egy kis pénzt (adó), mert ha az állam ebben segít akkor jobban fogom tudni végezni a munkámat és termelni (tehát több értéket is termelek és megéri az államnak fizetni, hogy segítsen). A jogállam az az állam amely minimális állam (nem is lehet jogállam 100.000 oldal jogszabály mellett, mert azt lehetetlen követni hát még betartani), de ezeket a minimális törvényeket szigorúan kényszeríti azokra AKIK EZEKET A TÖRVÉNYEKET MEGSZEGIK és nem pedig mindenkire. A törvény dolga, nem, hogy büntessen (erre nincs személyi jogunk és az államot sem tudjuk felhatalmazni) hanem, hogy a sértett oldalt kárpotolja ha a sérelem már megtörtént, ha pedig még nem történt meg akkor a SZEMÉLYI SZABADSÁGOT NEM SÉRTŐ MÓDSZEREKKEL kell, hogy megakadályozza vagy pontosabban segítsen megakadályozni, hogy valakinek az életét vagy vagyonát sérelem érje.