• Penge4
    "Cégeknél csak az új eszköztár miatt egy rakat embert kell átképezni."

Azt a tényt ne keverjük már bele, hogy a magyar oktatás (de ez némileg szerintem globálisan is így van) informatikus címszó alatt droidokat képez és az a néhány tényleg jó szakember az ismereteit nem az iskolákban szerzi meg, annak elvégzése csak arra szolgál, hogy megkapja a munkához szükséges papírokat.
    Olyan emberek, akikbe az OKJ-s tanfolyamok során is azt sulykolják bele, hogy az Internet = kék 'e' betű és hasonlók azoktól ne is várjanak többet. Bónusznak még ott van a mentalitás, hogy nem azért választja a pályát, mert érdekli, hanem vagy mert "Az informatikus most olyan menő." vagy a belefásult "A mai világban a számítógéphez érteni kell" hozzáállás.

Én úgy vagyok vele, hogy néhány kis apróság is rohadt idegesítő tud lenni számomra. A 2003-at például nem tudtam rábírni arra, hogy a legördülő menük alján ne kelljen megnyomni azt a rohadt nyilat, hogy az egészet legördítse, mert alapból csak egy rövidített menüt adott.
    Aztán a 2007-ben megláttam a szalagos eszköztárat, kicsit furcsa volt az elején, de rögtön megtetszett, ma már nagyon kényelmetlen lenne visszaállni hagyományosra. De ha a hivatalos tanulmányoknak jobban hiszel, azok is bebizonyították, hogy a szalagos eszköztár sokkal hatékonyabb, ahogy a felülre helyezett Start menü is és még sok minden, persze ez már tényleg szubjektív kinek melyik jön be, de persze ebben az esetben is érezhető a "Régit szoktam meg" hozzáállás.

"Az OOo jobban hasonlít a 2003-ra, mint a 2007."

Épp ez a baj, de még sajnos az új funkciók terén is. Egyébként opcionálisan letölthető a hagyományos eszköztár is hozzá.

"Mindenesetre kórképbe illő az, ahogyan kéjes örömmmel találsz egy prémium feature-t egy 100khuf szoftverben egy ingyenesen használható konkurens termékkel szemben, ami a felhasználók 90%-ának több mint elég.

Minden felhasználó más és más funkciót tart nélkülözhetetlennek.

Nem kevésbé orvosi eset az sem, hogy egyszer itt ugrálnak a Linux fanok, hogy ezt meg azt tudja, vagy mennyivel jobban tudja a Linux, aztán amikor felvilágosítják őket, hogy az általuk felsorolt 10 feature-ből a Windows 8-at ugyanúgy tud, 2-t meg máshogy és még mondanak mellé párat, amit meg a Linux nem tud, akkor jönnek ezzel a "De ez azért igyenes" és a Microsoft rögtön prémiummá lép elő.

"totálisan ugyanazokat a dolgokat" -> Bocs, ha nem fújom kívülről az összes szakmai kifejezést, amiket itt-ott olvasgattam 1-1 cikkben/teszben, de a lényege az volt, hogy ha valóban ugyanazt megcsinálnák Linux alá, akkor ott több erőforrást zabálna, mint Vistán. De így egy alternatív koppintás, ami hasonló végeredményt nyújt gyengébb hardveren az már egyenértékű, sőt jobb is, amiért mindezt gyengébb hardveren teszi és van hozzá még 50 féle különböző effekt.
    Vistán az Aero-t vezérlő motorra is bármit lehet írni a lehetőség adva van. Írj hozzá, dobd piacra és meglátod ki veszi meg. Senkit nem fog érdekelni, mert maximum a Warez Pisták fogják keresgélni crackoldalakon, aztán ha nem lesz hozzá, akkor annyit se fogsz belőle eladni, mint a WMP nélküli Windowsból a Microsoft.
    Konklúzió: A Windows userek túlnyomó többségét nem érdeklik ezek a csilivili dolgok és inkább az a szánalmas, hogy egy olyan rendszeren, aminek a fanjai a DirectX emlegetésekor gyakran érvelnek azzal, hogy a Linux munkára való, nem játékra azok az Vista emlegesésekor (azon felül, hogy egyből az Aero jut róla az eszükbe) ilyen csicsás gyerekes hülyeséggel vágnak vissza.